wtorek, 28 maja 2013

Prosty sernik na zimno z truskawkami



Składniki:
600 g serka homogenizowanego waniliowego
2 op. galaretki truskawkowej
150 g biszkoptów okrągłych
200 g truskawek (świeżych lub z kompotu)
Przepis:
Tortownicę o średnicy ok. 27 cm (może być mniejsza) owijamy dokładnie folią spożywczą (spód). Na dnie układamy dość ciasno biszkopty, tak aby powstał spód sernika. W osobnej miseczce rozrabiamy jedną galaretkę w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy ją do ostygnięcia (ma być letnia). Następnie dodajemy ją do serka homogenizowanego i całość dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik i układamy na nim truskawki lekko je dociskając i ponownie wsadzamy tortownicę do lodówki na kolejne 30 minut (albo dłużej - w zależności od czasu stygnięcia drugiej galaretki). Następnie w osobnym naczynku przygotowujemy drugą galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu i pozostawiamy ją do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie zalewamy galaretką wierzch naszego sernika i pozostawiamy go na całą noc w lodówce. Przy wyciąganiu sernika należy obkroić jego boki i dopiero wtedy ściągnąć obręcz tortownicy.






20 komentarzy:

  1. ale bym zjadła! :) rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, pyszne i jak ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnie zdjęcie jest cudne. Ciemne kropki z truskawek i kropki serwety świetnie się skomponowały:)

    OdpowiedzUsuń
  4. prosty i pyszny ;) lubię takie !! choć pieczone i tak nadal najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki na ziemno, ten jest piękny

    OdpowiedzUsuń
  6. porywam kawałeczek:D na zimno uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda ślicznie i smacznie :) spałaszowałabym w sekund pięć:D

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię serniki na zimno, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ser i truskawki - moje kubki smakowe wariują:)

    OdpowiedzUsuń
  10. musiał smakować pysznie:) wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle mnie kusisz, ale nie dam się, bikini czeka :D !

    OdpowiedzUsuń
  12. O właśnie taki mi się marzy... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny serniczek, pokazują się już truskawki, więc trzeba zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  14. omnomnoom !!! szybkie myki to, coś w czym czuję się najlepiej;)

    OdpowiedzUsuń
  15. zapraszam w wolnej chwili

    http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham serniki, wolę te na ciepło, ale faktycznie, takie lżejsze, można powiedzieć "slizgane" lepiej pasują na cieplejsze pory roku. Twój wygląda znakomicie :)
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń