środa, 6 marca 2013

Domowe żelki

Składniki:
70 ml wody
1 łyżka żelatyny w proszku
1 łyżka soku z jagód
1 łyżka cukru pudru
Przepis:
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier puder oraz sok z jagód. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia wszystkich składników. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Mieszankę przelewamy do silikonowej formy (którą wcześniej należy przepłukać zimną wodą) i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.




24 komentarze:

  1. Ale rewelacyjny pomysł oja nie mogę :)
    Mój mąż sie tym zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe żelki! Tego jeszcze nie było! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł! rewelacja dla dzieci:) i nie tylko;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Emcia dzisiaj rozwaliłaś system i tłukę Ci głową pokłony o ziemię;-D ja je muszę zrobić i to koniecznie!rewelacyjny pomysł!dziękuje za przepisy :*

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno pyszne, a do tego takie śliczne:D

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie proste-a jaki efekt!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno sa smaczniejsze od tych ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie pomyślałabym nigdy, że można samemu zrobić żelki. Takie domowe na pewno są o wiele zdrowsze niż ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ej to wcale nie jest trudne:d
    pamiętam jak swego czasu potrafiłam kupić paczkę żelek Haribo i wciągnąć sama na jednej przerwie w szkole:D

    OdpowiedzUsuń
  10. ale czad! fajnie Ci wyszły, ciekawe jak smakują??:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie smakują, ale to nie to samo co żelki sklepowe :P

      Usuń
  11. super wyglądają, nie robiłam nigdy żelek w domu, chyba wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobię kiedyś moim chłopakom, będą w siódmym niebie:D super są!

    OdpowiedzUsuń
  13. no patrz, najprostsze rozwiązania najtrudniej wymyślić, ale Ty jesteś geniuszem! ;) uwielbiam Cię za ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Może jestem w małej grupie, która nie lubi jagód ale żelki lubią chyba wszyscy. Dlatego jak już zabiorę się za domowe żelki zawsze używam malin.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszyscy piszą wspaniałe, ale czy ktoś zrobił i spróbował jak smakują ?

    OdpowiedzUsuń