czwartek, 31 stycznia 2013

Smażona wątróbka drobiowa

Składniki na 3 osoby:
500 g wątróbki drobiowej
70 g mąki 
3 cebule
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Dodatki:
Kapusta kiszona z marchewką
Pieczywo
Przepis:
Wątróbkę obmywamy i dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią wątróbkę. Smażymy do zarumienienia z każdej strony, a tuż po przełożeniu usmażonej wątróbki na talerz - solimy i pieprzymy. Postępujemy tak aż wyczerpiemy wszystkie składniki. Na osobnej patelni (najlepiej w tym samym czasie) rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, którą doprawiamy do smaku. Smażymy cebulkę aż się odpowiednio zarumieni :) 
Jako dodatki do tego dania stosuję kiszoną kapustę z marchewką (tutaj gotowiec z beczki) oraz pieczywo ;)




8 komentarzy:

  1. pychota!:) dziś jadłam na obiad wieprzową z dużą ilością cebulki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmm! uwielbiam ;) podana z kapustą kiszoną, niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na wątróbkę mam zawsze smaka :) Mój Mąż robi identyczną.

    OdpowiedzUsuń
  4. jejkuuu, a za mną tak chodzi wątróbka, zwłaszcza teraz...i chyba sobie pyknę przez weekend;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zdecydowanie nie dla mnie, ale łądnie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja rodzina uwielbia wątróbkę :-) ostatnio przekonałam się do dodawania do duszenia również jabłka pycha polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja to się chyba nigdy do wątróbki nie przekonam :)

    OdpowiedzUsuń