Składniki na 3 osoby:
500 g wątróbki drobiowej
70 g mąki
3 cebule
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Dodatki:
Kapusta kiszona z marchewką
Pieczywo
Przepis:
Wątróbkę obmywamy i dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią wątróbkę. Smażymy do zarumienienia z każdej strony, a tuż po przełożeniu usmażonej wątróbki na talerz - solimy i pieprzymy. Postępujemy tak aż wyczerpiemy wszystkie składniki. Na osobnej patelni (najlepiej w tym samym czasie) rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, którą doprawiamy do smaku. Smażymy cebulkę aż się odpowiednio zarumieni :)
Jako dodatki do tego dania stosuję kiszoną kapustę z marchewką (tutaj gotowiec z beczki) oraz pieczywo ;)
to coś dla mojego męża:)
OdpowiedzUsuńpychota!:) dziś jadłam na obiad wieprzową z dużą ilością cebulki:)
OdpowiedzUsuńmmmmmm! uwielbiam ;) podana z kapustą kiszoną, niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńNa wątróbkę mam zawsze smaka :) Mój Mąż robi identyczną.
OdpowiedzUsuńjejkuuu, a za mną tak chodzi wątróbka, zwłaszcza teraz...i chyba sobie pyknę przez weekend;)
OdpowiedzUsuńOj zdecydowanie nie dla mnie, ale łądnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńMoja rodzina uwielbia wątróbkę :-) ostatnio przekonałam się do dodawania do duszenia również jabłka pycha polecam :-)
OdpowiedzUsuńJa to się chyba nigdy do wątróbki nie przekonam :)
OdpowiedzUsuń