czwartek, 20 grudnia 2012

Likier krówkowy

Składniki:
200 ml wódki
1 puszka masy kajmakowej
50 ml śmietanki 30%
Przepis:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do butelki i chłodzimy w lodówce. Jak dla mnie alkohol musi się przegryźć, ale można krówkę pić od razu po przygotowaniu ;) Jeżeli lubimy gęstsze likiery możemy dodać więcej śmietanki, a jeśli wolicie rzadsze to możecie całkowicie z niej rezygnować. Z podanych składników otrzymamy ok. 600 ml likieru. Pamiętajcie, żeby przed użyciem wstrząsnąć! ;)




28 komentarzy:

  1. wódkę mam w lodówce już od jakichś dwóch miesięcy, dwa tygodnie temu kupiłam masę kajmakową, muszę tylko wymieszać! myślę, że jest pyszne, co sądzisz, bo pewnie już próbowałaś ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana jest pyszny! Uwielbiam wszystko co nosi znamiona toffi, karmelu i tzw. krówki - jeżeli też jesteś fanką takich smaków - nie wahaj się ani chwili dłużej! :D

      Usuń
    2. po świętach robię ! :D

      Usuń
  2. Mmmm, ten likier musi bosko smakować!

    /zapraszamy do nas!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! ale to musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój tata robił taki jakieś 2-3 lata temu, jest pyszny! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie likiery,dzis zrobiłam z cukierkami kukułkami,też wyszedł pyszny ale musze wypróbować jeszcze ten krówkowy.czy można pominąć śmietankę 30 % czy jest raczej niezbędna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście możesz pominąć śmietankę - likier będzie rzadszy i ciemniejszy :)

      Usuń
  6. o tak, to musi być cudowne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo chyba trzeba będzie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisany przepis! Chętnie przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniammm jak ja uwielbiam takie likierki^^
    jak mi podasz przepis na kawówkę to będę Cię na rękach nosić i pic Twoje zdrowie do upadłego ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kawówka powiadasz? :D dobra, ten likier jest następny na mojej liście :D

      Usuń
  10. Na prezent idealny! Choć osobiście za tego typu alkoholem nie przepadam, krówkowego likieru bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo uwielbiam taki likier :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Prawdziwy obłęd :) Taki likier musi być po prostu przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  13. O nie, nie mogę czegoś takiego zrobić;-) Wciągnęłabym cały na jeden raz = łyk:-))

    OdpowiedzUsuń
  14. ten likier musi być cudowny,jak ja się cieszę zresztą jak wy. hihihi. Ale jestem szczęśliwa że też tak jak wy mogę dodać swój komentarz na temat tego przepysznego likieru. On musi być taki dobry i smaczny.Jestem naprawdę przekonana że ten likier obudzi we mnie prawdziwe smaki.Bardzo was pozdrawiam i dodam że taki likier robiła moja babcia na wsi po wydojeniu mleka z kozła leona.Oj oj pozdrawiam was i nie mogę doczekać się tego smaku,napewno będzie wspaniały tak jak i wasze ciepłe komentarze.Pozdrawiam (Wiesia zza piecka) papa. hihihi

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bosko ;) niedługo na moim blogu wariacja na jego temat ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam... a ile taki likier może stać po zrobieniu ??
    pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko u mnie w lodówce stał dwa tygodnie, ale myślę że do miesiąca spokojnie może stać :)

      Usuń
  17. A zamiast wódki może być rum? Co myślicie?

    OdpowiedzUsuń
  18. jak długo można go przechowywać? czy musi stać w lodówce czy może również w barku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w lodówce stał dwa tygodnie, ale myślę że miesiąc może stać. Ze względu na śmietankę bezpieczniej trzymać likier w lodówce, wtedy mamy pewność, że nic mu się nie stanie

      Usuń
    2. Coś wspaniałego polecam.

      Usuń