wtorek, 27 listopada 2012

Ciasto francuskie z brzoskwiniami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego light
1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
Oliwa lub masło do wysmarowania blaszki
Przepis:
Blaszkę do tarty smarujemy oliwą lub masłem. Ciasto francuskie wycinamy odpowiednio na kształt blaszki, a  pozostałe ciasto (ścinki) układamy na brzegach ciasta. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Brzoskwinie kroimy w paski i układamy w dowolny sposób na cieście. Blachę wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Na suchej patelni prażymy migdały i po wyciągnięciu ciasta z piekarnika posypujemy nimi brzoskwinie. Po wystygnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem.





16 komentarzy:

  1. cudeńko, bardzo lubię ciasta z brzoskwiniami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosty sposób na szybką słodkość:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasto francuskie, z brzoskwiniami brzmi pysznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Proste, lekkie i jakże smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. jedna z moich ulubionych wersji francuza:) z brzoskwiniami zawsze!!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak prosty sposób na coś pysznego !

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie tarty, choć niekoniecznie z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja za surowymi brzoskwiniami nie przepadam, ale zapieczone w każdej postaci uwielbiam ;) Pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Emilka, a gdzie można kupić takie ciasto light? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dodanie migdałów robi ciasto lekko świąteczne :) Ciekawy i szybki pomysł, niewymagający wielu składników, takie to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ładnie wygląda;)
    brzoskwinki mam, więc chyba sobie zrobię.
    PS. Zapraszam do konkursu na swoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń