sobota, 27 października 2012

Owsiane warzywne placuszki

Składniki:
4  łyżki płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki otrębów pszennych
4 łyżki śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
50ml mleka
4 łyżeczki błonnika marchwiowego
1/2 papryki żółtej
1/2 pomidora
1/2 krążka sera pleśniowego lekkiego
Sól, oregano
Oliwa z oliwek do smażenia
Przepis:
Płatki i otręby mieszamy ze śmietaną i odstawiamy na 5-10 minut. Paprykę, pomidora oraz ser kroimy w drobną kostkę. Następnie do płatków dodajemy błonnik razem z jajkiem, oliwą i mlekiem. Ciasto doprawiamy i dokładnie wszystko mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i nakładamy po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smażymy na rumiano z każdej strony.




Naleśnikowa Sobota 2

18 komentarzy:

  1. fajowy pomysł:)
    od razu mam ochotę takie upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie przyrumienione ;) nic tylko wcinać.

    Pozdrawiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczne! Też bym takie zrobiła, ale jak mój mąż słyszy otręby, to zawsze krzyczy, że "trocin jeść nie będzie" :) heheheh nie wie co traci!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne i zdrowe te placuszki , super !

    OdpowiedzUsuń
  5. owsiane to moje ulubione! ale w wersji z warzywami nie próbowałam jeszcze :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne :) Uwielbiam warzywne placuszki, ale takich nie robiłam. Obowiązkowo trzeba będzie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczne te placuszki, aż chce się jeść!!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmmm nie mam tylko w domu blonnika, moze zaryzykuje i zrobie bez ;) bo strasznie mnie kusza !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana spróbuj naprawdę warto, błonnik możesz zastąpić np. mąką pełnoziarnistą lub pszenną :)

      Usuń
  9. super. chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam manie na podawanie placuszków z ketchupem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdrowe, cudownie wyglądające, pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jeśli smakują tak jak wyglądają to muszą być pyszne. szukałam przepisu na takie placuszki i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń