czwartek, 13 września 2012

Schabowy nudny? No way! Pyszny obiadek ;)

Składniki na 2 osoby:
2 plastry schabu
1 op. suszonych ziemniaków
Panierka:
1 jajko
ok. 50g płatków kukurydzianych
Sól, pieprz
Do puree:
1 łyżka masła
Surówka:
1/4 kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz
Przepis:
Suszone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy w jajku z dwóch stron i następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym). Smażymy z obu stron na rumiano.  Po odcedzeniu ziemniaków dodajemy masło i porządnie je rozgniatamy. Kapustę pekińską kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy.






Kilka słów o suszonych ziemniakach firmy SyS
Otrzymałam je w ramach testowania od firmy SyS. Stanowią wyśmienity dodatek do dań z mięsem jak również do sałatek czy zup. Smak mają taki sam jak "normalne" ziemniaki :) Zabierają dużo mniej miejsca i są bardziej praktyczne w przechowywaniu. Jak dla mnie bomba :D
Po prostu kotlet do obiadu

20 komentarzy:

  1. Schabu nie lubię, ale wymieniam na kurzego cyca i biorę w ciemno, bo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też wolę z cyckiem, ale z braku laku dobre i to :D

      Usuń
  2. O, tak schabowego jeszcze nie jadłam. ;p Wolę pierś z kurczaka, no i tak można testować panierkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kombinować przy panierkach. Apetyczny ten Twój schaboszczak :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Ja bym dołożyła jeszcze sos serowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały:D uwielbiam schaboszczaki, a z jakaś fajową panierką, to już w ogóle bajka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Suszone ziemniaki!?
    Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym:)
    Fajna alternatywa schabowych:)

    OdpowiedzUsuń
  7. popieram wszelkie odmiany podawania tradycyjnych kotletów:)) zawsze to fajna odmiana, a o tych ziemniakach to pierwszy raz słyszę.....;)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetna alternatywa dla zwykłego schabowego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. od zawsze lubię schabowy, ale teraz polubię bardziej. :) fajny pomysł z suszonymi ziemniakami, bo ja nie znoszę obierać ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłem schabowego ze schabu, zawsze tylko cycek i cycek ;) Ciekawe te suszone ziemniaki, ale chyba jestem na takie cuda zbytnim tradycjonalistą ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedy ja je jem?. U babci tylko^^;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też schabowego jadłam ostatnio... może z 5 lat temu na jakiejś wsi. I pomyśleć, że to niby nasze tradycyjne polskie jadło:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam .
    Mam pytanie, zawsze gdy robie panierkę z czegoś innego niż bułka tarta to ona podczas smazenia odpada, czemu tak się dzieje i jak temu zapobiec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może jest to spowodowane tym, że po obtoczeniu kotleta w panierce nie wrzucasz go od razu na rozgrzany olej (gdy panierka "leży" na mięsie przesiąka jego sokami, co powoduje jej "odchodzenie", podobnie dzieje się, gdy kotlet wyląduje w zimnym oleju)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :*