piątek, 17 sierpnia 2012

Ciacho a'la raffaello


Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
Składniki na nadzienie:
2op. budyniu waniliowego (500ml mleka + 2 łyżki cukru)
1 kostka masła (250g)
Składniki na posypkę:
1 szklanka wiórek kokosowych
5 łyżek cukru
2 łyżki oliwy
Przepis na biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Warto pamiętać, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z  1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem  i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na  najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wylewamy do formy prostokątnej o wymiarach 36x24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy 45minut.
Przepis na nadzienie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z mniejszą ilością mleka). Po ugotowaniu budyniu dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę.
Przepis na posypkę:
Wiórki razem z cukrem przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia. 
Po ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę.


26 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasto rafaello <3 pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu obłędny smak:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha:-) Ostatnio zamieniam w masie budyniowej masło na mascarpone:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jej, nie wpadłabym na to! następnym razem wypróbuję! :)

      Usuń
  4. Uwielbiam raffaello, więc ciastko by szybciutko znikło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniammmmm pycha ciacho! ja idę na łatwiznę i robię na krakersach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, też dobry pomysł :D zapisane do wypróbowania :))

      Usuń
  6. O rany! Ale bym zjadła takie ciacho... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciachowy zawrót głowy, wygląda obłędnie;))

    pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamiętam, że jak byłam mała to ciasto było moim ulubionym;) Teraz jednak dawno go nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciacho z kokosem musi być dobre ! twoje wygląda pysznie ,a przepis na pewno kiedyś wykorzystam ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mogę prosić o kawałek ? :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe raffaello to największa i najsmaczniejsza rozpusta ;DD

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne to ciacho. Jadałam nie raz takie a la raffaello i muszę przyznać, że było pyszne, Twoje na pewno też takie jest :) Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie kokosowe smaczki i domowe interpretacje smaku Rafaello :)

    OdpowiedzUsuń
  14. kokos <3 uwielbiam takie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  15. Och ten kokos i hasło rafaello pobudza moje kupki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale jutro rano będą placuszki!:D nadrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  17. rafaello to moje ukochane ciasto z dzieciństwa. zresztą zawsze kochałam wszystko co kokosowe ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  18. Z taką ilością wiórek kokosowych każde ciacho biorę w ciemno! :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Idealne dla mojego kokosolubnego Mezczyzny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie lubię i nie umiem piec ciast, ale wygląda tak pysznie, że musiałam spróbować. Mój M, który nie przepada za słodyczami zabrał ze sobą do pracy pół blachy :)))

    OdpowiedzUsuń