poniedziałek, 30 lipca 2012

Sezamowe placuszki

Składniki (na dwie osoby):
5 łyżek mąki
2 łyżki pasty tahini
1 łyżka miodu z sosny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml mleka
1 jajko
Oliwa do smażenia
Dodatki:
Syrop ryżowy
Borówki
Przepis:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa (lekko płynna). Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce ciasta (lub dwie do formy) i smażymy na kolor złoty z obu stron. Po ściągnięciu z patelni odkładamy placuszki na papierowy ręcznik. Placuszki polewamy obficie ulubionym syropem i podajemy np. z borówkami ;)



29 komentarzy:

  1. Urocze śniadanie, ciekawy przepis. :) Na śmierć zapomniałam o mojej serduszkowej patelni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Serduszkowa patelnia to swietny gadzet. Placuszki wygladaja przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakie syte! Koniecznie spróbujcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. marzę o serduchowej patelni! :D pyszne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Po takim śniadaniu od razu przyjemniej zaczyna się dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne serduszka :) Bardzo smakowicie wygląda śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. serduszkowe placuszki! <3 zakochalam sie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdzie taka patelnie kupilas?:)

      Usuń
    2. Kochana patelnię można kupić na allegro za śmieszne pieniądze, a jeszcze mniej zapłacisz za formę do jajek i placuszków w pepco - coś ok. 4zł ;)

      Usuń
    3. 4zł?! To tyle co nic, fajnie! Ostatnio widziałam też małe patełki we Flo :)

      Usuń
  8. Smakowite śliczności!!! Ładne fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh takie placuszki mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne serducha! Chyba dzisiaj pobiegnę do sklepu kupić taką formę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale jakbym dostała na śniadanie takie placuszki ależ to byłaby radość!:))) a gdzie kupiłaś tą pastę?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sklepie Gillian McKeith dostałam do testowania, ale w każdym sklepie orientalnym i bio powinna być :)

      Usuń
  12. oj....grabisz sobie, normalnie....ech, tak ukraść jeden kąsek z talerza;DD

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis, a jak efekt koncowy pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłem różne placuszki ale takiego sezamowego specjału jeszcze nie smakowałem - musi być przepyszne ummm :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczne serducha!. I z borówkami. Porywam;)!

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają słodko! w sam raz do zaserowowania na śniadanie dla drugiej połówki ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają uroczo te serduszka:) Domyślam się jakie pyszne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
  18. matko co ja oglądam o tej porze ! ze śliniłam klawiaturę :) bosheeeee chce je wszystkie !

    OdpowiedzUsuń
  19. Dodatek tahini do takich placuszków to genialny pomysł. Muszą być pyszne. Na razie widzę, że są piękne :-) Tylko gdzie ja znajdę miód z sosny....?

    OdpowiedzUsuń
  20. jakie urocze! chętnie bym się w nie wgryzła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*