3 pomidorki koktajlowe na łodyżce
5 małych pieczarek
1 jajko
2 łyżki ricotty
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 kromki chleba wiejskiego
4 plastry salami
Oregano, bazylia, sól, pieprz
Przepis:
Na patelnię wykładamy papier do pieczenia (najlepiej wyciąć odpowiedni kształt do patelni) i polać go olejem z orzechów włoskich. Patelnię stawiamy na ogniu, układamy na niej obrane pieczarki, salami oraz umyte pomidorki. Smażymy ok. 5-10 minut.
Kromki chleba przekrawamy na pół, skrapiamy olejem jw. i posypujemy bazylią i oregano. Z racji tego, że nie mam wypasionego opiekacza, użyłam tostownicy - wyszło genialnie. Trzymamy przyprawiony chlebek w tostownicy ok. 2 minut, tak aby stał się chrupiący. W osobnym garnuszku dodajemy kilka kropel oleju jw., wbijamy jajko i szybko mieszamy drewnianą łyżką, ściągamy garnuszek z ognia, dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. Garnuszek znowu dodajemy na ogień i tak jeszcze raz. Jajko z ricottą przyprawiamy wg uznania i kładziemy na chrupiący chlebek.
Inspirację zawdzięczam Gordonowi:
http://www.youtube.com/watch?v=dU_B3QNu_Ks
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz