czwartek, 14 czerwca 2012

Ciasto ucierane z rabarbarem


Składniki:
300g rabarbaru
180g masła
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki błonnika owsianego
1 op. budyniu śmietankowego
3 jajka
2 łyżki serka homo 0%
Kruszonka:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki mąki
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie)
Przepis:
Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem, budyniem i błonnikiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy do ciasta serek homogenizowany, mieszamy i wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste i dobrze jest je wyrównać. Pokrojony i odsączony rabarbar wysypujemy na ciasto równomiernie go układając. W osobnym kubeczku wymieszać składniki na kruszonkę i posypać obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).
Smacznego!





15 komentarzy:

  1. Ja też miałam ciacho ucierane z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! u mnie było już jogurtowe, drożdżowe, teraz mam kruche, czas na ucierane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie cudownie domowe ciasta uwielbiam! Jak znam zycie, pewnie zaczelabym od wyjadania kruszonki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak smacznie ! Idealny do mojego dzisiejszego kompotu z rabarbarem ;)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj kompocik taki mi się też marzy.. albo truskawkowy! <3

      Usuń
    2. O tak! Czyli na jutro zaplanowany kompot truskawkowy, rabarbar jeszcze mam, dodam jabłko. Istna rozpusta ;)

      :)

      Usuń
  5. mmm najpyszniejsze ciasto z kruszonką! Kojarzy mi się z dobrym babcinym ciastem MNIAM:))

    OdpowiedzUsuń
  6. to są pyszne ciasta, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne! z kruszonką wszystko jest smaczne :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! robię podobne i jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aj ale pyszniutko u Ciebie:) Lubię bardzo takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*