poniedziałek, 17 lipca 2017

Stripsy z tofu

Przepis na ok. 8 stripsów




Składniki:
200 g tofu
5 łyżek aquafaby
2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
4 łyżki mąki
5 łyżek bułki tartej
Oliwa z oliwek do smażenia




Przepis:
Tofu odsączamy z zalewy, przykrywamy ręcznikami papierowymi, kładziemy na talerzu i przyciskamy z wierzchu czymś ciężkim. Po ok. 30 minutach tofu powinno być porządnie odciśnięte. Następnie kroimy tofu na pół i w paski. Umieszczamy tofu w misce i polewamy sosem sojowym. Po 15 minutach obracamy tofu na drugą stronę i pozostawiamy na kolejne 15 minut tak, aby większość sosu sojowego zostało wchłonięte.

Po tym czasie paski tofu obtaczamy w mące, następnie moczymy w aquafabie i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane stripsy smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu kładziemy stripsy na ręcznikach papierowych i odsączamy je z ewentualnego nadmiaru oliwy.



SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. No i kto powiedział, że przekąski nie mogą być zdrowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurde, ale genialne! Oj zjadłabym :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie. Ale smażone jedzenie jest niezdrowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*