niedziela, 13 listopada 2016

Ciasto marchewkowe

Piernikowe, zdrowe i niezwykle aromatyczne ciasto marchewkowe...




Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm:
2 marchewki (duże)
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 białka jajek
125 g miękkiego masła
1 szklanka cukru trzcinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:
1 op. serka mascarpone (250 g)
2 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki masła




Przepis na ciasto:
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy startą marchewkę, roztopione i ostudzone masło - całość mieszamy. W osobnej miseczce ubijamy białka na sztywno i dodajemy je do ciasta, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy najpierw w 200C przez 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy przez kolejne 30 minut (do suchego patyczka). 

Przepis na polewę:
Serek mascarpone miksujemy z dodatkiem cukru pudru i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady z dodatkiem masła, roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta.




15 komentarzy:

  1. Kocham ciasta marchewkowe :) To również wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marchewkowe wypieki! Ciasto pierwsza klasa, z tą polewą wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam odtatnio, ale ja pudrowałam, a z polewa wygląda przecudnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta marchewkowe rządzą! Bardzo podoba mi się ta polewa na wierzchu<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Marchewkowe jest super a z tą polewą to dopiero kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy smak ciasta marchewkowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciacho plus dobra herbata umili kazdy nawet deszczowy dzien! Pyszna prezentacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta warzywne! W ostatnim czasie jadłam z marchewki, batatów, buraków, a nawet kaszy (tak, wiem, nie jest to warzywo).... Okazuje się, że osobiście wolę je bardziej, niż tradycyjne ciasta. Na dodatek z mąką kokosową lub kasztanową, możemy zrobić propozycję dla osób unikających glutenu. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Marchewka, to źródło beta karotenu. Jem je bez ograniczeń!:) Dodatkowo dostarczają witamin A, K, E.... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne!
    http://codojedzenia.pl/losos-piccata-na-wielkanocny-obiad/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*