wtorek, 27 października 2015

Tahini cheesecake

Sernik z dodatkiem pasty tahini i fantastyczną polewą czekoladową - sprawdzi się idealnie na każdą okazję :)

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm.


Składniki na masę serową:
600 g sera trzykrotnie mielonego (np. z Lidla)
100 g pasty tahini
1/2 szklanki brązowego cukru
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na spód:
150 g ciastek zbożowych
100 g masła

Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
50 g masła
4 łyżki cukru pudru



Przepis na spód:
Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem.

Przepis na masę serową:
Ser przekładamy do miski razem z pastą tahini, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy.

Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez 15 minut, następnie wyciągamy go i pozostawiamy do w tortownicy całkowitego wystygnięcia. 


Przepis na polewę czekoladową:
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce razem z pokrojonym masłem i cukrem pudrem. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę należy nakładać, gdy lekko ostygnie.




14 komentarzy:

  1. Emilka, wygląda obłędnie ! jak z gazety, pysznie, musi być fantastyczne w smaku...!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podane i sfotografowane :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tej porze takie pyszności... chcesz mnie dobić! Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. psta tahini musiała dac mu ciekawy posmak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik jest dobry zawsze i wszędzie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się na wariacja na temat sernika - wykorzystanie tahini w takim przepisie to ciekawe i pyszne posunięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda mega apetycznie. Jestem ciekaw tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na ciasto :) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik z tahini to świetny pomysł. Wygląda bardzo smacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda, na pewno było bardzo smaczny.

    A zdjęcia - CUDNE!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały smak :) Chętnie bym się poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*