sobota, 17 października 2015

Chrupiące pieczone ziemniaczki

Ziemniaczki z tego przepisu są mega chrupiące i wspaniale pasują do głównego dania!
Składniki na 4 porcje.




Składniki:
1 kg ziemniaków
5 łyżek oleju arachidowego (lub oliwy z oliwek)
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
1 ząbek czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu



Przepis:
Ziemniaki myjemy i delikatnie szorujemy. Następnie kroimy w półksiężyce, obmywamy i wrzucamy do lekko posolonej gotującej się wody. Gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki będą półtwarde. Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy olej arachidowy, paprykę, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wylewamy na ziemniaki i dokładnie je nacieramy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy ziemniaki (najlepiej tak aby się nie stykały), posypujemy rozmarynem i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku (w termoobiegu) przez 15-20 minut.





16 komentarzy:

  1. Bardzo ładne zdjęcia! :) Ziemniaczki musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ziemniaczki lubię najbardziej ! Są o niebo lepsze od frytek - wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczone to chyba moja ulubiona porcja podania ziemniaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie przepadam za zwykłymi ziemniakami, ale te wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie chrupiące :) aż ślinka cieknie na ten widok.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie ziemniaczki do obiadu - mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi narobiłaś ochoty! Uwielbiam takie ziemniaczki :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. heh, robię je tak często, że wstyd pisać i pokazywać :D <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam :) Też takie robię, są pyszne :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  10. A teraz pytanie za 100 punktów. Jakiej oliwy warto użyć w takim przepisie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrej jakości! :) ja używam zawsze oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia :)

      Usuń