piątek, 5 grudnia 2014

Makowiec japoński

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm

Składniki:
1 puszka masy makowej (850g)
3 duże jabłka
4 jajka
9 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło do wysmarowania blaszki
Bułka do obsypania blaszki
Opcjonalne dodatki:
Cukier
Bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.)
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki wrzątku
Przepis:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualne bakalie i sprawdzamy czy odpowiada nam smak masy makowej (ew. dodajemy cukier). Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie łączymy cukier puder z wrzątkiem i nakładamy powstały lukier na wierzch ciasta.




zBLOGowani.pl

21 komentarzy:

  1. super, zrobię już mi sie spodobał przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie i orientalnie:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm pycha :) mogę kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też lubię to ciasto:) świetnie Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych :) Zbieramy wszystkie ciekawe świąteczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, niedawno jadłam podobne ciasto, bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam makowca! Takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadlabym...:) zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny, muszę w końcu go zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czuję, że zgotuję od Ciebie ten makowiec na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciacho znam, ale jako że nie lubię maku to nie robię.

    OdpowiedzUsuń
  12. A się tak zastanawiałam co jeszcze mogę upiec na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Od dawna się przymierzam do jego zrobienia i jakoś zawsze coś wypada innego. Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego :):*

    OdpowiedzUsuń
  15. Wesołych Świąt :) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  16. jaki wspaniały! super przepis! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam taki makowiec, robię taki tylko zamiast maku z puszki gotuję i mielę sama smakuję o wiele lepiej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*