poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Lody chałwowe bez jajek i bez maszynki

Składniki na 2-3 porcje.

Składniki:
200 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki mleka
85 g chałwy kakaowej
1 łyżeczka tartych orzechów laskowych
Dodatkowo:
1 łyżeczka tartych orzechów laskowych do posypania
2 rurki z kremem
Przepis:
Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie w osobnej miseczce rozdrabniamy chałwę na "piach" i razem z orzechami dodajemy do ubitej śmietanki. Dokładnie mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników. Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemniczka i umieszczamy w zamrażalniku. Po godzinie mieszamy lody i z powrotem wkładamy do zamrażalnika. Lody mrozimy ok. 6 godzin. Przed podaniem lekko rozmrażamy i wierzch posypujemy startymi orzechami laskowymi. Podajemy z rurkami z kremem.






Akcja lodowa 2014 Akcja lodowa 2014

24 komentarze:

  1. Od dzieciaka uwielbiam chałwę :D rewelacyjne te lody!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lody często robię w domu, takie są najlepsze. Też nie używam maszyny. Ale takich jeszcze nie próbowałam. Wyglądają bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne lody!:) mój A. uwielbia chałwę więc już widzę ten uśmiech na lody :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym takich lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lody wyglądają pysznie, uwielbiam chałwę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. o maatko! dziękuję za przepis! mój tata jest ogromnym fanem chałwy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chalwę :) pycha.... poproszę porcję na moje smutki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zrobiłem też chałwowe, ale na jajkach :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis! Lody z chałwą - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o jacieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee <3 no i co ja mam Ci napisać?:D kocham chałweeeeeęęę<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo coś dla mnie! maszynki nie posiadam, a lody chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O mniam, to musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mnie kuszą te Twoje lody! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. OMG obłęd i rozpusta <3 Pięknie się prezentują ! Dziękuję za przepis bez maszynki, nie posiadam więc raczej nie robię :( Te muszę zrobić !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smak doskonały ,jak tylko dokończę moje ,turronowe.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile dodajemy mleka? Bo w przepisie nie jest ono podane. Mój mąż uwielbia chalwe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam przepis :) gdzieś mi to mleczko się zawieruszyło :) pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :*