czwartek, 3 lipca 2014

Pierogi z truskawkami

Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk pierogów.



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 szklanka ciepłej wody
Szczypta soli
400 g truskawek
1 łyżeczka oleju
Jogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów) 
2 łyżeczki cukru marcepanowego SKWORCU (na jedną porcję pierogów)
Przepis:
Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego kulę i odstawiamy. Przechodzimy do truskawek, które myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze części.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na pierogi aż do wyczerpania ciasta. Następnie nakładamy do ciasta kilka cząstek truskawek i zaklejamy mocno brzegi pierogów. Po sklejeniu wszystkich pierogów wrzucamy je do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Od momentu, w którym pierogi wyjdą na wierzch, gotujemy je ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Pierogi podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i cukru - w moim przypadku był to niezwykle aromatyczny cukier marcepanowy SKOWRCU.





14 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają <3 Jestem oczarowana Twoimi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham! Te pierogi są u mnie na 2 miejscu bo moje trio jest takie:
    1.Z jagodami
    2.Z truskawkami
    3.Ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obiecałam sobie, że jagodowe będą następne! ;D

      Usuń
  3. Mmmm... Wyglądają wspaniałe! Zjadłabym całą michę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajneee, skorzystam z przepisu i zrobię w nd pierogi, o!!

    OdpowiedzUsuń
  6. dałabym się za nie posiekać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne! Ależ bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmniam... jak to musi pachnieć... i smakować!

    OdpowiedzUsuń
  9. W tym tygodniu robiłyśmy pierogi z truskawkami <3 Ale z takim cukrem marcepanowym muszą smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyyyycha! :) i zdjęcia cudowne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*