piątek, 7 marca 2014

Lekki deser z gruszką




Składniki:
1/2 gruszki
1 jogurt owocowy
Przepis:
Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do szklanki nakładamy najpierw crunchy, następnie połowę opakowania jogurtu owocowego, startą gruszkę i przykrywamy ją pozostałą częścią jogurtu . Na koniec przykrywamy całość warstwą crunchy. Prosto, lekko i pysznie!



Crunchy bananowe to chrupiące musli, składające się w 41,7 % z pełnego ziarna owsa wzbogacone składnikami mineralnymi, witaminami i substancjami bioaktywnymi, dzięki czemu może być zaliczane do żywności funkcjonalnej.
Crunchy bananowe należące do kategorii produktowej „Crunchy” to płatki zbożowe, które powstają w procesie powolnego, dokładnego opiekania. Po opiekaniu dodawane są do nich chipsy bananowe i czekolada. Głównym składnikiem jest pełne ziarno owsa, które wśród zbóż wyróżnia się największą zawartością błonnika pokarmowego.
Crunchy bananowe zawiera 7,1 % błonnika pokarmowego. Dzięki takiej zawartości stanowi ono doskonałe uzupełnieniem codziennej zbilansowanej diety. Oprócz błonnika Crunchy bananowe jest źródłem składników mineralnych i witamin, potrzebnych organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu. Fosfor i mangan przyczyniają się do utrzymania zdrowego stanu kości i zębów oraz przeciwdziałania stresowi oksydacyjnemu oddziałującym na komórki organizmu.
Swoją nazwę Crunchy zawdzięcza chrupkiej konsystencji. Samo słowo „crunchy” pochodzi z języka angielskiego i oznacza przymiotnik …”chrupki”. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaprosić do spróbowania chrupkiego musli, by się przekonać o słuszności tego określenia, korzystając z całego bogactwa jakie nam oferuje.



Wartość odżywcza w 100g crunchy
Wartość energetyczna1838 kJ (438 kcal)
Białko7,3g
Tłuszcz
15,2g
w tym kwasy tł nasycone5,5g
jednonienasycone
5,5g
wielonienasycone
2,9g
Węglowodany
64,4g
w tym cukry
28,5g
Błonnik pokarmowy
7,1g
w tym β-glukan
1,7g
Sód
0,06g
Tiamina
0,22mg (20%)*
Kwas foliowy
36,1µg (18%)*
Fosfor
205,9mg (29%)*
Żelazo
2,2mg (16%)*
Magnez
65,4mg (17%)*
Cynk
1,5mg (15%)*
*% zalecanego dziennego spożycia

12 komentarzy:

  1. Często jadam takie deserki na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo bym dała za pucharek takiego deseru:))

    OdpowiedzUsuń
  3. I to mi się podoba - lekki, smaczny i zdrowy deserek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie i szybko czyli wszystko, co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny deser! Idealnie fit :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie bardziej wolę jogurty naturalne z dodatkiem świeżych owoców. Ale Twój deser prezentuje się przepysznie!! Pozdrawiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na deserek!:)
    Chetnie bym zjadła:)
    Zapraszam do mnie na kluchy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award, szczegóły u mnie na http://www.brulionspadochroniarza.pl/2014/03/babka-cytrynowo-pomaranczowa.html - zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności :D takie proste, szybkie i bez wyrzeczeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie własnie desery najbardziej lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*