wtorek, 11 września 2012

Ciasto z porzeczkami i kruszonką migdałową

Standardowy gnieciuch ;)

Składniki:
2 szklanki porzeczek czerwonych
200g masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
Kruszonka:
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
4 łyżki kruszonych migdałów
2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie)
Przepis:
Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto.  W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę i posypać nią obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie). Smacznego!




17 komentarzy:

  1. No, przepysznie wygląda. Tym samym zdałam sobie sprawę, że jakims cudem jeszcze nie jadłam porzeczek w tym roku :<

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym takie ciasto z kruszonką...

    OdpowiedzUsuń
  3. No no, takie ciasto to zawsze i o każdej porze;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Emcia, no powiem na to, że smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy porzeczkowego ciasta, ale wyobrażam sobie, że musi być pyszne ! :) // i baaardzo dziękuję za pomoc w głosowaniu :**

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciasto z porzeczkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha ciacho:) nie ma jak takie swojskie domowe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, takie proste i domowe... Juz tesknie za porzeczkami. Ciekawe, czy uda mi sie jeszcze je dorwac...

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam ciasta z porzeczkami! są takie kwaskowe, a cukier puder na wierzchu to równoważy, więc na słodkość są idealne! a jeszcze taka migdałowa kruszonka, pycha<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasta z porzeczkami są boskie. Nie za słodkie, owocowe. Właśnie takiego ciasta teraz potrzebuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta z porzeczkami uwielbiam. Jak tylko uda mi się znaleść w sklepie porzeczki to zrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe, nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  13. ech, Emcia, szaleństwo, wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne ciacho! Mogę się wprosić na kawałeczek? ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*