czwartek, 14 sierpnia 2014

Sałatka z kurczakiem na trzy sposoby

Dzisiaj mam okazję przedstawić Wam wyjątkowo eleganckie połączenie 
Drewna i Szkła firmy Glasmark, które możecie znaleźć na stronie internetowej Kupszklo.pl
Salaterka trójdzielna z kolekcji drewnianej nadaje się idealnie na spotkania w większym gronie znajomych. Dzięki niej, w sposób niezwykle estetyczny i miły dla oka, możemy podać różne smakołyki.
Pasuje idealnie nie tylko do sałatek, ale też do wszelkiego rodzaju przekąsek, zarówno słonych, jak i słodkich. 



Pojemnik z pokrywką wykonaną z drzewa bukowego został wykorzystany przeze mnie jako cukiernica. Idealnie nadaje się do przechowywania w nim żywności, jak również do serwowania jej w nim.
 
 
  
Przy okazji spotkania ze znajomymi postanowiłam wykorzystać piękne salaterki. Podałam w nich sałatkę z kurczakiem na trzy sposoby.



Składniki na sałatkę z kaszą gryczaną:
1 woreczek kaszy gryczanej
1 pierś kurczaka
1/2 cebuli czerwonej
1/2 papryki czerwonej świeżej
1 ogórek gruntowy
1 łyżka majonezu
Ulubione przyprawy do kurczaka
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Przepis:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie po ugotowaniu i odcedzeniu, pozostawiamy kaszę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie pierś kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach i smażymy na złoty kolor i również pozostawiamy do ostygnięcia. Paprykę, ogórka oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Po przygotowaniu wszystkich składników, całość łączymy, dodajemy majonezu. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.


Składniki na sałatkę z makaronem:
1 szklanka makaronu np. muszelki
1 pierś kurczaka
1/2 cebuli czerwonej
1/2 papryki czerwonej świeżej
1 ogórek gruntowy
1 łyżka majonezu
Ulubione przyprawy do kurczaka
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pierś kurczaka - kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu kurczaka pozostawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy makaron, kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz ogórek. Całość mieszamy, dodajemy majonezu i doprawiamy do smaku.


Składniki na sałatkę z warzywami:
1 pierś kurczaka
1/2 cebuli czerwonej
1 papryka czerwona świeża
1 ogórek gruntowy
1 łyżka soku z cytryny
Ulubione przyprawy do kurczaka
Sól, pieprz, bazylia, oregano
Olej do smażenia
Przepis:
Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu pozostawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę ogórka, paprykę oraz cebulę. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą. Całość polewamy sokiem z cytryny, dodajemy bazylię, oregano i doprawiamy sałatkę do smaku.


 

 

Sałatka zamiast kanapki!

piątek, 1 sierpnia 2014

Halawa

Z racji tego, że właśnie trwa Najpiękniejszy Festiwal Świata, a mnie na nim nie ma (buuu), postanowiłam przypomnieć sobie w domowym zaciszu, jak wspaniale gotują Hare Krysznowcy :)