środa, 24 lipca 2013

Chałka z kruszonką

Składniki na zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki
1/3 szklanki ciepłego mleka
Składniki na ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
50 g masła
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania chałki
Przepis na zaczyn:
Do miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, mąkę oraz ciepłe mleko. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 15 minut (na naszym zaczynie muszą powstać bąbelki i musi on zwiększyć swoją objętość).
Przepis na ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone masło, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę oraz gotowy zaczyn. Całość zagniatamy, tak aby ciasto było gładkie. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na ok. 50 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Musimy je ponownie zagnieść i podzielić na trzy identyczne wałeczki (im wałeczki dłuższe tym dłuższa i węższa będzie nasza chałka). Z wałeczków zaplatamy warkocz, a jego końce zawijamy pod spód naszej chałki. Chałkę pozostawiamy jeszcze na 15 minut pod ściereczką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Chałkę umieszczamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po wykonaniu tych czynności w osobnym garnuszku przygotowujemy kruszonkę - rozpuszczone masło wraz z cukrem i mąką mieszamy łyżką, do połączenia wszystkich składników aż powstaną grudki. Kruszonką posypujemy wierzch chałki. Tak przygotowaną chałkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 25 minut.




niedziela, 14 lipca 2013

Sernik na zimno z brzoskiwniami

Składniki:
5 serków homogenizowanych waniliowych (po 140g)
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń
150 g biszkoptów okrągłych
Przepis:
Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm owijamy folią spożywczą. Następnie układamy biszkopty, tak aby stworzyły spód pod sernik. Do wysokiego naczynia nalewamy 150 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim jedną galaretkę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej wszystkie serki homogenizowane i dokładnie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Masę sernikową przelewamy do tortownicy i wkładamy na ok. 40 minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy kolejną galaretkę w 500 ml wrzątku i pozostawiamy ją do całkowitego ostygnięcia. W czasie oczekiwania na galaretkę przygotowujemy brzoskwinie. Odlewamy syrop z puszki i kroimy połówki brzoskwiń w paseczki (ok. 1 cm grubości). Tak pokrojone brzoskwinie układamy na masie sernikowej i zalewamy galaretką (powoli- tak aby brzoskwinie nie wypłynęły). Sernik pozostawiamy na noc w lodówce, a przed wyciągnięciem go z tortownicy obkrawamy nożem jego brzegi.