wtorek, 30 kwietnia 2013
czwartek, 25 kwietnia 2013
środa, 24 kwietnia 2013
wtorek, 23 kwietnia 2013
niedziela, 21 kwietnia 2013
Miseczka pełna zdrowia :)
Składniki:
1 jogurt naturalny
2 łyżeczki słonecznika łuskanego
5 sztuk moreli suszonych
5 łyżeczek musli błonnikowego z kokosem
Przepis:
Do miseczki nadkładamy jogurt naturalny, dodajemy słonecznik i całość mieszamy. Morele kroimy w cienkie paski lub kostkę i posypujemy wierzch jogurtu. Na całość nakładamy musli błonnikowe. Proste, pożywne i smaczne śniadanko :)
Kompozycja zbóż i owoców tworząca musli błonnikowe to kolejna śniadaniowa propozycja firmy SANTE. Chrupki zbożowe z pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia oraz gryki w połączeniu z orzechem kokosowym i owocami tworzą wyjątkową śniadaniową recepturę na każdy dzień. Dodatkowo musli błonnikowe zawiera płatki pszenne oraz kukurydziane.
Musli błonnikowe z kokosem wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (16,8 %) sprawia, że porcja 50g musli pokrywa aż 34 % dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Oprócz tego nasz organizm pozyskuje składniki mineralne w postaci fosforu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin: B1, B6 oraz kwas foliowy.
Więcej ciekawych informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na ich stronie i fb.
1 jogurt naturalny
2 łyżeczki słonecznika łuskanego
5 sztuk moreli suszonych
5 łyżeczek musli błonnikowego z kokosem
Przepis:
Do miseczki nadkładamy jogurt naturalny, dodajemy słonecznik i całość mieszamy. Morele kroimy w cienkie paski lub kostkę i posypujemy wierzch jogurtu. Na całość nakładamy musli błonnikowe. Proste, pożywne i smaczne śniadanko :)
Kompozycja zbóż i owoców tworząca musli błonnikowe to kolejna śniadaniowa propozycja firmy SANTE. Chrupki zbożowe z pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia oraz gryki w połączeniu z orzechem kokosowym i owocami tworzą wyjątkową śniadaniową recepturę na każdy dzień. Dodatkowo musli błonnikowe zawiera płatki pszenne oraz kukurydziane.
Musli błonnikowe z kokosem wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (16,8 %) sprawia, że porcja 50g musli pokrywa aż 34 % dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Oprócz tego nasz organizm pozyskuje składniki mineralne w postaci fosforu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin: B1, B6 oraz kwas foliowy.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna |
392 kcal / 1646 kJ
|
Białko | 10,4 g |
Węglowodany w tym cukry | 56,3 g 7,7 g |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 10,2 g 5,8 g |
Błonnik pokarmowy | 16,8 g |
Sód | 0,2 g |
Witaminy Kwas foliowy Witamina B6 Tiamina | 71,8 µg (36%)* 0,4 mg (25%)* 0,3 mg (25%)* |
Składniki mineralne
Fosfor
Magnez Żelazo Cynk Miedź | 376 mg (54%)* 139,7 mg (37%)* 4,3 mg (31%)* 2,5 mg (25%)* 0,3 mg (28%)* |
*% zalecanego dziennego spożycia |
wtorek, 16 kwietnia 2013
Muffiny z musli
Składniki suche:
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka musli tradycyjnego + 8 łyżeczek do posypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
3 łyżki miodu
1 jajko
Przepis:
Składniki suche łączymy w jednej misce, a w drogiej łączymy składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (ok. 2 łyżek lub do 3/4 wysokości), które umieszczamy w formie do pieczenia muffinów. Wierzch posypujemy jedną łyżeczką musli i lekko przyklepujemy. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia na kratce.
Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi.To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych.
Więcej ciekawych informacji o produktach Sante znajdziecie na ich stronie i fb.
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka musli tradycyjnego + 8 łyżeczek do posypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
3 łyżki miodu
1 jajko
Przepis:
Składniki suche łączymy w jednej misce, a w drogiej łączymy składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (ok. 2 łyżek lub do 3/4 wysokości), które umieszczamy w formie do pieczenia muffinów. Wierzch posypujemy jedną łyżeczką musli i lekko przyklepujemy. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia na kratce.
Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi.To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 332 kcal / 1404 kJ |
Białko | 7,9g |
Węglowodany
w tym cukry |
65,0g
20,5g |
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,5g
0,4g |
Błonnik pokarmowy
| 9,0g |
Sód | 0,1g |
Witaminy i składniki mineralne | |
Niacyna | 3,0 mg(18,8 %)* |
Kwas foliowy | 34,1 μg (17,1 %)* |
Fosfor | 223,0 mg (31,9%)* |
Magnez | 72,0 mg (19,2%)* |
Potas | 407,0 mg (20,4%)* |
Mangan | 0,46 mg (23,0%)* |
*% zalecanego dziennego spożycia |
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
środa, 3 kwietnia 2013
Mleczny koktajl z siemieniem lnianym
Składniki:
1 łyżka siemienia lnianego niemielonego1 szklanka mleka
1 banan
Przepis:
Siemię lniane podprażamy na suchej patelni pod przykrywką przez 5 minut na dużym ogniu, ciągle potrząsając patelnią. Następnie przesypujemy siemię do młynka i miksujemy je na "mąkę". Do miseczki wkładamy pokrojonego w plastry banana i zalewamy go mlekiem. Blenderem miksujemy całość. Następnie dodajemy zmielone siemię i mieszamy. Podajemy schłodzone.
Siemię lniane jest źródłem białka i błonnika pokarmowego, witamin: niacyny, kwasu foliowego, witaminy B1 i B6 oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do sałatek lub rozdrobnione ze szczyptą soli i posypane na kanapce.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 2115kJ (513 kcal) |
Białko | 19,8g |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 41,9g 3,7g |
Węglowodany w tym cukry | 1,0g 0,5g |
Błonnik pokarmowy | 26,4g |
Sód | 0,03g |
Witamina B6 |
0,47mg (33%)*
|
Tiamina (wit.B1) |
1,64mg (149%)*
|
Niacyna (wit.PP) |
8 mg (50%)*
|
Kwas Foliowy | 87µg (43%)* |
Potas | 813mg (41%)* |
Magnez | 392mg (104%)* |
Fosfor | 642mg (92%)* |
Żelazo | 5,7mg (41%)* |
Cynk | 4,3mg (43%)* |
Wapń | 255mg (32%)* |
*% zalecanego dziennego spożycia |
wtorek, 2 kwietnia 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)