niedziela, 21 kwietnia 2013

Miseczka pełna zdrowia :)

Składniki:
1 jogurt naturalny
2 łyżeczki słonecznika łuskanego
5 sztuk moreli suszonych
5 łyżeczek musli błonnikowego z kokosem
Przepis:
Do miseczki nadkładamy jogurt naturalny, dodajemy słonecznik i całość mieszamy. Morele kroimy w cienkie paski lub kostkę i posypujemy wierzch jogurtu. Na całość nakładamy musli błonnikowe. Proste, pożywne i smaczne śniadanko :)




Kompozycja zbóż i owoców tworząca musli błonnikowe to kolejna śniadaniowa propozycja firmy SANTE. Chrupki zbożowe z pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia oraz gryki w połączeniu z orzechem kokosowym i owocami tworzą wyjątkową śniadaniową recepturę na każdy dzień. Dodatkowo musli błonnikowe zawiera płatki pszenne oraz kukurydziane.
Musli błonnikowe z kokosem wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (16,8 %) sprawia, że porcja 50g musli pokrywa aż 34 % dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Oprócz tego nasz organizm pozyskuje składniki mineralne w postaci fosforu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin: B1, B6 oraz kwas foliowy.

Wartość odżywcza w 100g produktu
 Wartość energetyczna
392 kcal / 1646 kJ
Białko10,4 g
Węglowodany
w tym cukry
56,3 g
7,7 g
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe
nasycone
10,2 g
5,8 g 
Błonnik pokarmowy16,8 g
Sód0,2 g
Witaminy

Kwas foliowy
Witamina B6
Tiamina 


71,8 µg (36%)*
0,4 mg (25%)*
0,3 mg (25%)*
Składniki mineralne
Fosfor
Magnez
Żelazo
Cynk
Miedź

376 mg (54%)*
139,7 mg (37%)*
4,3 mg (31%)*
2,5 mg (25%)*
0,3 mg (28%)*
*% zalecanego dziennego spożycia
Więcej ciekawych informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na ich stronie i fb.

wtorek, 16 kwietnia 2013

Muffiny z musli

Składniki suche:
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka musli tradycyjnego + 8 łyżeczek do posypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
3 łyżki miodu
1 jajko
Przepis:
Składniki suche łączymy w jednej misce, a w drogiej łączymy składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (ok. 2 łyżek lub do 3/4 wysokości), które umieszczamy w formie do pieczenia muffinów. Wierzch posypujemy jedną łyżeczką musli i lekko przyklepujemy. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia na kratce. 




Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi.To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna332 kcal / 1404 kJ
Białko7,9g
Węglowodany
w tym cukry
65,0g
20,5g
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
2,5g
0,4g
Błonnik pokarmowy 
9,0g
Sód0,1g
Witaminy i składniki mineralne
Niacyna3,0 mg(18,8 %)*
Kwas foliowy34,1 μg (17,1 %)*
Fosfor223,0 mg (31,9%)*
Magnez72,0 mg (19,2%)*
Potas407,0 mg (20,4%)*
 Mangan0,46 mg (23,0%)* 
*% zalecanego dziennego spożycia
Więcej ciekawych informacji o produktach Sante znajdziecie na ich stronie i fb.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Makaron penne z papryką

Danie powstało przy nieocenionej pomocy mojego ukochanego ;)

środa, 3 kwietnia 2013

Mleczny koktajl z siemieniem lnianym

Składniki:
1 łyżka siemienia lnianego niemielonego
1 szklanka mleka
1 banan
Przepis:
Siemię lniane podprażamy na suchej patelni pod przykrywką przez 5 minut na dużym ogniu, ciągle potrząsając patelnią. Następnie przesypujemy siemię do młynka i miksujemy je na "mąkę". Do miseczki wkładamy pokrojonego w plastry banana i zalewamy go mlekiem. Blenderem miksujemy całość. Następnie dodajemy zmielone siemię i mieszamy. Podajemy schłodzone.


    

  

Siemię lniane jest źródłem białka i błonnika pokarmowego, witamin: niacyny, kwasu foliowego, witaminy B1 i B6 oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do sałatek lub rozdrobnione ze szczyptą soli i posypane na kanapce.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna2115kJ (513 kcal)
Białko19,8g
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
41,9g

3,7g 
Węglowodany
w tym cukry
1,0g
0,5g
Błonnik pokarmowy26,4g
Sód0,03g
Witamina B6
0,47mg (33%)*
Tiamina (wit.B1)
1,64mg (149%)*
Niacyna (wit.PP)
8 mg (50%)*
Kwas Foliowy87µg (43%)*
Potas813mg (41%)*
Magnez392mg (104%)*
Fosfor642mg (92%)*
Żelazo5,7mg (41%)*
Cynk4,3mg (43%)*
Wapń255mg (32%)*
*% zalecanego dziennego spożycia
Więcej ciekawych informacji o produktach firmy Sante znajdziecie na ich stronie i fb.