Składniki:
100 g białego sera
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 rzodkiewki
3 łyżeczki szczypiorku
1 łyżeczka słonecznika łuskanego
Sól, pieprz do smaku
Dodatki:
1 szt. maślanego croissant'a
Przepis:
Twaróg rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy do niego jogurt, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz 2 łyżeczki szczypiorku. Dodajemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i nakładamy na croissant'a. Wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Do tego duży kubek gorącego kakaa i jesteśmy w niebie! :)))
sobota, 30 marca 2013
piątek, 29 marca 2013
środa, 27 marca 2013
poniedziałek, 25 marca 2013
środa, 20 marca 2013
niedziela, 17 marca 2013
sobota, 16 marca 2013
Ciasto zebra
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
3/4 szklanki oleju
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oranżady białej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Polewa:
3 łyżki wrzątku
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
70 g masła
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania tortownicy
bułka tarta (ok. 2 łyżek) do obsypania tortownicy
kolorowa posypka
Przepis:
Jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, oranżadę i stopniowo dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia składników. Następnie rozdzielamy ciasto na dwie równe połowy i do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy nakładamy po 3 łyżki ciasta "białego" i następnie na środek powstałego okręgu dodajemy 3 łyżki ciasta z kakao. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka dodajemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie podgrzewamy całość razem z masłem ciągle mieszając. Gdy wszystko się rozpuści garnuszek ściągamy z ognia i dodajemy kakao. Trzepaczką szybko łączymy kakao z resztą polewy, tak aby nie było żadnych grudek. Polewę przelewamy na wierzch ciasta i posypujemy (opcjonalnie) kolorową posypką.
P.s. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale ciacho było przygotowane do kawki w pracy ;)
3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
3/4 szklanki oleju
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oranżady białej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Polewa:
3 łyżki wrzątku
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
70 g masła
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania tortownicy
bułka tarta (ok. 2 łyżek) do obsypania tortownicy
kolorowa posypka
Przepis:
Jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, oranżadę i stopniowo dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia składników. Następnie rozdzielamy ciasto na dwie równe połowy i do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy nakładamy po 3 łyżki ciasta "białego" i następnie na środek powstałego okręgu dodajemy 3 łyżki ciasta z kakao. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka dodajemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie podgrzewamy całość razem z masłem ciągle mieszając. Gdy wszystko się rozpuści garnuszek ściągamy z ognia i dodajemy kakao. Trzepaczką szybko łączymy kakao z resztą polewy, tak aby nie było żadnych grudek. Polewę przelewamy na wierzch ciasta i posypujemy (opcjonalnie) kolorową posypką.
P.s. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale ciacho było przygotowane do kawki w pracy ;)
piątek, 15 marca 2013
SAŁATKA Z SOCZEWICĄ
Składniki:
1/2 szklanki soczewicy zielonej
25 g kiełków rzodkiewki
6 szt. pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
sól
Przepis:
Soczewicę płuczemy i gotujemy ok. 20 minut w szklance osolonej wody. Następnie pozostawiamy soczewicę do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy kiełki oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość polewamy oliwą i doprawiamy.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Soczewicę zieloną możemy komponować do potraw z kaszy, ryżu oraz używać jako dodatek sałatek, farszu, past i zup.
Więcej informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na stronie i fb.
1/2 szklanki soczewicy zielonej
25 g kiełków rzodkiewki
6 szt. pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
sól
Przepis:
Soczewicę płuczemy i gotujemy ok. 20 minut w szklance osolonej wody. Następnie pozostawiamy soczewicę do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy kiełki oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość polewamy oliwą i doprawiamy.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Soczewicę zieloną możemy komponować do potraw z kaszy, ryżu oraz używać jako dodatek sałatek, farszu, past i zup.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 1333kJ (315kcal) |
Białko | 24,4g |
Tłuszcz | 1,9g |
Węglowodany | 45,7g |
Błonnik | 8,9g |
Tiamina (wit. B1) | 0,5 mg (36%)* |
Witamina B6 | 0,4 mg (20%)* |
Folacyna | 204 g (100%)* |
Fosfor | 294 mg (37%)* |
Magnez | 72 mg (24%)* |
Żelazo | 7,6 mg (54%)* |
Cynk | 3,9 mg (26%)* |
*% zalecanego dziennego spożycia |
Więcej informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na stronie i fb.
wtorek, 12 marca 2013
Owsianka z otrębami
Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Sante. Bardzo się z tego cieszę i przez jakiś czas będę prezentować smaczne i ciekawe dania z wykorzystaniem ich produktów.
3 łyżki otrąb owsianych
1 szklanka mleka
2 łyżeczki rodzynek sułtańskich
1/2 pomarańczy
1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
1/3 szklanki zimnej wody
Przepis:
Do garnuszka dodajemy mleko i otręby. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Do owsianki dodajemy proszek budyniowy wymieszany z 1/3 szklanki wody i całość dokładnie i energicznie mieszamy aż owsianka odpowiednio zgęstnieje. Owsiankę ściągamy z ognia. Następnie dodajemy sok z 1/2 pomarańczy i rodzynki.
Dlaczego warto jeść otręby owsiane?
Otręby owsiane w odróżnieniu do otrąb pszennych składają się głównie z rozpuszczalnego błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta glukany. Wskazano, że beta glukany występujące w owsie, spożywane w ilości 3 g dziennie, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Otręby wysokobłonnikowe są bogate w witaminę B1. Otręby owsiane firmy sante zawierają aż 19% błonnika i 6% beta glukanów!
Wartość spożywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1523 kJ/363 kcal
Białko 17,6 g
Węglowodany 44,1 g
w tym cukry 1,7 g
Tłuszcz 8,7 g
w tym kwasy tłuszczowe
nasycone 1,6 g
jednonienasycone 3,5 g
wielonienasycone 3,6 g
Błonnik pokarmowy 19,0 g
w tym beta-glukan 6,0 g
Sód 0,003 g
Witaminy
Tiamina (wit. B1) 0,747 mg (67,9%)*
Składniki mineralne
Fosfor 678 mg (96,8%)*
Potas 566 mg (28,3%)*
Magnez 205 mg (54,6%)*
Cynk 4,7 mg (47%)*
*) % zalecanego dziennego spożycia
Więcej ciekawych informacji na temat różnych produktów i zdrowego odżywiania znajdziecie na stronie Sante i fb.
czwartek, 7 marca 2013
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Zatęskniłam za letnimi smakołykami i zajrzałam do spiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek jagód :)
Składniki:50 g drożdży świeżych
1 szklanka mleka
1/2 szklanka cukru
100 g masła
300 g mąki pszennej
2 jajka
1 słoiczek jagód (ok. 100 g)
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Przepis:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy do nich 1/2 szklanki letniego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, w ciemnym i ciepłym miejscu. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, pozostałe mleko oraz zaczyn i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, całość ręcznie zagniatamy na ciasto (lekko klejące, ale odchodzące od ręki - w razie konieczności dosypujemy mąki). Ciasto odstawiamy zakryte ściereczką na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na ok. 10 kawałków i z każdego z nich tworzymy placuszek z małym zagłębieniem. Do placuszków nakładamy ok. 1 łyżeczkę odsączonych jagód i zaklejamy brzegi i formujemy tak, aby powstały kuleczki. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk podsypujemy je mąką. Tak przygotowane bułeczki układamy obok siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy je jeszcze do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie pieczemy je przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Po upieczeniu bułeczki zostawiamy do ostygnięcia na kratce i przygotujemy lukier. Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą i w tak przygotowanym lukrze maczamy wierzch bułek.
środa, 6 marca 2013
Domowe żelki
Składniki:
70 ml wody
1 łyżka żelatyny w proszku
1 łyżka soku z jagód
1 łyżka cukru pudru
Przepis:
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier puder oraz sok z jagód. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia wszystkich składników. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Mieszankę przelewamy do silikonowej formy (którą wcześniej należy przepłukać zimną wodą) i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
70 ml wody
1 łyżka żelatyny w proszku
1 łyżka soku z jagód
1 łyżka cukru pudru
Przepis:
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier puder oraz sok z jagód. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia wszystkich składników. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Mieszankę przelewamy do silikonowej formy (którą wcześniej należy przepłukać zimną wodą) i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
niedziela, 3 marca 2013
Makaron z brokułami w sosie śmietanowym
Składniki:
200 g makaronu gniazdka firmy Międzybrodzki
200 g brokułów mrożonych
1 cebula
100 g szynki
50 g masła
Sos:
330 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Sól, pieprz do smaku
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym samym czasie do gotującej się wody wrzucamy brokuły i gotujemy 15 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz szynkę. Po zarumienieniu dodajemy bazylię i oregano oraz 300 ml śmietanki, a w pozostałej części (ok. 30ml) rozrabiamy mąkę. Następnie mieszankę mąki ze śmietanką dodajemy do sosu na patelni. Całość cały czas mieszamy, doprawiamy do smaku i trzymamy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po odcedzeniu makaronu i brokułów dodajemy je na patelnię, po czym całość dokładnie mieszamy.
Makaron świetnie nadaje się do śmietanowego sosu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje ;)
200 g makaronu gniazdka firmy Międzybrodzki
200 g brokułów mrożonych
1 cebula
100 g szynki
50 g masła
Sos:
330 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Sól, pieprz do smaku
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym samym czasie do gotującej się wody wrzucamy brokuły i gotujemy 15 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz szynkę. Po zarumienieniu dodajemy bazylię i oregano oraz 300 ml śmietanki, a w pozostałej części (ok. 30ml) rozrabiamy mąkę. Następnie mieszankę mąki ze śmietanką dodajemy do sosu na patelni. Całość cały czas mieszamy, doprawiamy do smaku i trzymamy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po odcedzeniu makaronu i brokułów dodajemy je na patelnię, po czym całość dokładnie mieszamy.
Makaron świetnie nadaje się do śmietanowego sosu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje ;)
Subskrybuj:
Posty (Atom)