czwartek, 28 lutego 2013

Muffiny kokosowe

Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
Masa kokosowa:
1/2 tabliczki czekolady białej
50 g wiórek kokosowych
20 g masła
Dodatki:
12 łyżeczek wiórków kokosowych
Przepis:
Masę kokosową przygotowujemy poprzez połamanie białej czekolady na mniejsze części i wrzucenie jej do garnuszka. Dodajemy do tego masło i wiórki kokosowe. Całość rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki, aby masa stężała.
Składniki suche na muffiny łączymy ze sobą. Podobnie postępujemy ze składnikami mokrymi. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów, następnie nakładamy jedną łyżeczkę masy kokosowej i przykrywamy to kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinów posypujemy wiórkami kokosowymi. Muffiny pieczemy w 180C ok. 20 minut i suszymy na kratce.


środa, 27 lutego 2013

Makaron z białym serem

Składniki na 1 porcję:
70 g makaronu kolanko firmy Międzybrodzki
100 g białego sera chudego
2 łyżki cukru waniliowego
Przyprawa do szarlotki
2 goździki
Przepis:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 10 minut). W międzyczasie ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego cukier. Ok. 2 minut przed końcem gotowania do makaronu dodajemy goździki (nada to makaronowi piękny zapach). Po odcedzeniu makaronu i wyjęciu goździków, dodajemy do niego ser i razem wszystko mieszamy. Po nałożeniu makaronu posypujemy go przyprawą do szarlotki (lub cynamonem). 
Makaron kolanka świetnie nadaje się do tego typu dań. Szybko i prosto się go przygotowuje, dzięki temu oszczędzamy czas i możemy spokojnie delektować się smakiem potrawy.



sobota, 23 lutego 2013

Ciastka z m&m's

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1 szt. jajka
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty
100 g cukierków m&m's
Przepis:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sodę oraz cukier waniliowy. Wszystkie te składniki zagniatamy na jednolite lekko klejące ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je w dłoniach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka w dość szerokich odstępach. Wierzch ciastek ozdabiamy cukierkami m&m's. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut.




niedziela, 17 lutego 2013

Zapiekanka z makaronem

Składniki:
250 g makaronu pierożek firmy Międyzbrodzki
1 puszka pomidorów krojonych
200 g mięsa mielonego wieprzowego
2 szt. cebuli białej
2 ząbki czosnku
200 g sera żółtego
Olej do smażenia
Przyprawy do smaku: oregano, bazylia, cząber, sól i pieprz
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Następnie go odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy cebulę, krojąc ją w drobną kostkę i podsmażając na złoto na oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy przez ok. 15 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie smarujemy naczynie żaroodporne olejem i przesypujemy do niego makaron, a następnie sos. Wszystko ze sobą mieszamy, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Naczynie zakrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 150C na 15 minut. Gotowe!
Makaron Międzybrodzki w kształcie pierożka jest świetny do wszelkiego rodzaju sosów. Ciekawy kształt i znakomity smak zachwycił mnie oraz mojego lubego :) Polecam!






czwartek, 14 lutego 2013

poniedziałek, 11 lutego 2013

Sałatka z makaronem gwiazdki

Składniki:
250 g makaronu 4-jajeczny gwiazdki firmy Międzybrodzki
150 g kukurydzy konserwowej
110 g szynki drobiowej mielonej (w pudełeczku)
1 szt. papryki konserwowej
2 szt. ogórków konserwowych
10 szt czarnych oliwek
5 szt kaparów konserwowych
4 łyżki majonezu
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie po ugotowaniu odcedzamy go i przekładamy do miski i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy makaron jest już wystudzony dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę konserwową , oliwki, kapary i ogórki. Całość dokładnie mieszamy z majonezem doprawiając sałatkę do smaku. 
Makaron gwiazdki firmy Międzybrodzki jest prześliczny! Idealnie nadaje się do sałatek - jest drobny, nie klei się i dodatkowo jest wyjątkowo efektowny. Polecam!




środa, 6 lutego 2013

Muszelki nadziewane mięsem mielonym

Składniki:
250 g makaronu muszelki
250 g mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju do smażenia
1 szklanka wody do farszu
Sól, pieprz, bazylia, oregano
Przepis:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie wrzucamy makaron do gotującej się osolonej wody na 15 minut). Po odcedzeniu makaron odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. W czasie gdy makaron się gotuje, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy wszystko ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody oraz przyprawy. Wszystko trzymamy na ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Do muszelek nakładamy gotowy "farsz" (ok. 2 łyżeczki na każdą muszelkę) do wyczerpania wszystkich składników.




poniedziałek, 4 lutego 2013

Oponki

Składniki na ok. 50 szt. oponek: 
500 g mąki pszennej
250 g sera białego
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g masła
2 kostki smalcu (do smażenia)
Cukier puder (do posypania)
Przepis:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a ich środki wycinamy kieliszkiem. Pozostałości ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki - postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.
Na patelni roztapiamy smalec i smażymy nasze oponki na złoto z każdej strony. Po wyciągnięciu z patelni osuszamy je na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.