Składniki na 3 osoby:
500 g wątróbki drobiowej
70 g mąki
3 cebule
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Dodatki:
Kapusta kiszona z marchewką
Pieczywo
Przepis:
Wątróbkę obmywamy i dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią wątróbkę. Smażymy do zarumienienia z każdej strony, a tuż po przełożeniu usmażonej wątróbki na talerz - solimy i pieprzymy. Postępujemy tak aż wyczerpiemy wszystkie składniki. Na osobnej patelni (najlepiej w tym samym czasie) rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, którą doprawiamy do smaku. Smażymy cebulkę aż się odpowiednio zarumieni :)
Jako dodatki do tego dania stosuję kiszoną kapustę z marchewką (tutaj gotowiec z beczki) oraz pieczywo ;)
czwartek, 31 stycznia 2013
wtorek, 29 stycznia 2013
Bezalkoholowe mohito
Składniki:
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki seven up'a
5 listków świeżej mięty
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 kostek lodu
Przepis:
Do wysokiej szklanki na dnie układamy limonkę pokrojoną w ćwiartki. Posypujemy ją cukrem waniliowym i listkami mięty. Lekko przygniatamy łyżeczką. Następnie dolewamy sok jabłkowy i seven up. Do mohito dodajemy kostki lodu.poniedziałek, 28 stycznia 2013
Pierś kurczaka w pikantnej panierce
Składniki:
3 piersi kurczaka
1 jajko
70 g panierki pikantnej Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat ok. 2 łyżeczki
Olej do smażenia
Przepis:
Pierś kurczaka obmywamy i nacieramy przyprawą do drobiu. Odstawiamy na 30 minut. Następnie w rozbełtanym jajku maczamy z każdej strony i obtaczamy bułką tartą. Tak przygotowane piersi, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Wspaniałymi dodatkami do chrupiącego kurczaka są frytki i kiszony :) raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki zestaw :)
Przyprawa do drobiu po myśliwsku świetnie się spisała, naprawdę! Dodała mięsku fajnego zapachu i smaku. Panierka z pikantnej bułki tartej to strzał w 10! Jest faktycznie pikantna! Pycha :)
3 piersi kurczaka
1 jajko
70 g panierki pikantnej Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat ok. 2 łyżeczki
Olej do smażenia
Przepis:
Pierś kurczaka obmywamy i nacieramy przyprawą do drobiu. Odstawiamy na 30 minut. Następnie w rozbełtanym jajku maczamy z każdej strony i obtaczamy bułką tartą. Tak przygotowane piersi, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Wspaniałymi dodatkami do chrupiącego kurczaka są frytki i kiszony :) raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki zestaw :)
Przyprawa do drobiu po myśliwsku świetnie się spisała, naprawdę! Dodała mięsku fajnego zapachu i smaku. Panierka z pikantnej bułki tartej to strzał w 10! Jest faktycznie pikantna! Pycha :)
niedziela, 27 stycznia 2013
Muffiny cynamonowe
Składniki suche:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
12 łyżeczek konfitury (u mnie żurawinowa)
Przepis:
Składniki suche łączymy ze sobą. Podobnie postępujemy ze składnikami mokrymi (oprócz konfitury). Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy wszystko w miarę dokładnie. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów, następnie jedną łyżeczkę konfitury i przykrywamy to kolejną łyżką ciasta. Muffiny pieczemy w 180C ok. 20 minut i suszymy na kratce.
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
12 łyżeczek konfitury (u mnie żurawinowa)
Przepis:
Składniki suche łączymy ze sobą. Podobnie postępujemy ze składnikami mokrymi (oprócz konfitury). Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy wszystko w miarę dokładnie. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów, następnie jedną łyżeczkę konfitury i przykrywamy to kolejną łyżką ciasta. Muffiny pieczemy w 180C ok. 20 minut i suszymy na kratce.
czwartek, 24 stycznia 2013
Jajecznica
Ile ludzi na świecie tyle rodzajów jajecznicy :) Dzisiaj przedstawiam moją idealną!
Składniki na dwie osoby:4 jajka
1 cebula
6 pieczarek
5 plasterków boczku (u mnie gotowany na kanapki)
2 plastry żółtego sera
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
Przepis:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy do zarumienienia. Następnie obrane i pokrojone w plasterki pieczarki dodajemy do cebulki. Wszystko smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy do smaku. Trzymamy całość kolejne 5 minut na małym ogniu i następnie wbijamy jajka, jednocześnie dodając do nich ser pokrojony w kosteczkę. Wszystko mieszamy na wolnym ogniu dość energicznie aż do ścięcia jajek.
wtorek, 22 stycznia 2013
Herbata po rosyjsku
Składniki:
1 torebka ulubionej czarnej herbaty
1 szklanka gorącej wody
2 łyżeczki ulubionej konfitury (u mnie była żurawinowa z gruszką i pomarańczą)
Przepis:
Torebkę herbaty zalewamy gorącą wodą i czekamy aż się zaparzy. Następnie dodajemy konfiturę i wszystko lekko mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło - idealna na rozgrzanie i ominięcie cukru i słodzików!
1 torebka ulubionej czarnej herbaty
1 szklanka gorącej wody
2 łyżeczki ulubionej konfitury (u mnie była żurawinowa z gruszką i pomarańczą)
Przepis:
Torebkę herbaty zalewamy gorącą wodą i czekamy aż się zaparzy. Następnie dodajemy konfiturę i wszystko lekko mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło - idealna na rozgrzanie i ominięcie cukru i słodzików!
czwartek, 17 stycznia 2013
Pikantny kurczak
Składniki:
3 szt. udka kurczaka1 op. marynaty płynnej pikantnej Prymat
2 łyżki oleju
0,5 kg ziemniaków
2 papryki
1 bakłażan
Przepis:
Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, tak aby skórka stała się chrupiąca. W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Przekładamy je do osobnej brytfanki wysmarowanej olejem i doprawiamy np. oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance.
Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu na samodzielne skomponowanie marynaty do mięska.
wtorek, 15 stycznia 2013
Kasza kuskus na słodko
Składniki (na 1 osobę):
1/4 szklanki kaszy kuskus
1/4 szklanki wrzątku
1 jabłko
1 mandarynka
1 łyżeczka wiórek kokosowych
Szczypta cynamonu
Przepis:
Kaszę kuskus przesypujemy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Następnie przykrywamy garnuszek i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie obieramy jabłko i blenderem miksujemy na mus z dodatkiem cynamonu. Po upływie 5 minut połowę kaszy przekładamy do szklaneczki a na to nakładamy mus jabłkowy i ponownie przykrywamy pozostałą częścią kaszy. Podobnie postępujemy z mandarynką. Miksujemy ją na gładki mus i nakładamy na kaszkę. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi :)
1/4 szklanki kaszy kuskus
1/4 szklanki wrzątku
1 jabłko
1 mandarynka
1 łyżeczka wiórek kokosowych
Szczypta cynamonu
Przepis:
Kaszę kuskus przesypujemy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Następnie przykrywamy garnuszek i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie obieramy jabłko i blenderem miksujemy na mus z dodatkiem cynamonu. Po upływie 5 minut połowę kaszy przekładamy do szklaneczki a na to nakładamy mus jabłkowy i ponownie przykrywamy pozostałą częścią kaszy. Podobnie postępujemy z mandarynką. Miksujemy ją na gładki mus i nakładamy na kaszkę. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi :)
poniedziałek, 14 stycznia 2013
Macaroni and cheese
Czyli makaron z serem po amerykańsku.
Dla fanów ciągnącego się na kilometry żółtego sera (czyli dla mnie :D), jest idealny :P
Banalny i pyszny!
Składniki:Banalny i pyszny!
2 szklanki nieugotowanego makaronu typu "kolanko"
250 g żółtego sera
1 szt. cebuli
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia i 1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na rumiano, następnie dodajemy do niej mąki z solą i pieprzem i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy mleko. Wszystko mieszamy ze sobą i ponownie umieszczamy na średnim ogniu. Gotujemy do wrzenia ciągle mieszając. Gdy sos wrze trzymamy go jeszcze przez ok. 1 minutę na ogniu i ściągamy. Do stygnącego sosu dodajemy 200 g startego żółtego sera. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem, dodajemy makaron i na to sos z serem. Wszystko mieszamy i wierzch posypujemy ok. 50 g startego sera. Tak przyrządzony makaron umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
sobota, 12 stycznia 2013
Kotlety schabowe pieczone
Składniki:
1 op. marynaty szlacheckiej Prymat
3 plastry schabu (ok. 1 cm grubości)
1 opakowanie warzyw na patelnię
2 łyżeczki oleju do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Przepis:
Plastry schabu nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy schab do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wkładamy naczynie z pokrywką do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy przez ok. 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa - mieszankę przekładamy na patelnię z dodatkiem dwóch łyżek oleju, doprawiamy i smażymy do miękkości co jakiś czas mieszając.
Płynna marynata szlachecka firmy Prymat to fajne i szybkie rozwiązanie dla dań mięsnych - nadaje wyjątkowego smaku i aromatu :)
1 op. marynaty szlacheckiej Prymat
3 plastry schabu (ok. 1 cm grubości)
1 opakowanie warzyw na patelnię
2 łyżeczki oleju do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Przepis:
Plastry schabu nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy schab do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wkładamy naczynie z pokrywką do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy przez ok. 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa - mieszankę przekładamy na patelnię z dodatkiem dwóch łyżek oleju, doprawiamy i smażymy do miękkości co jakiś czas mieszając.
Płynna marynata szlachecka firmy Prymat to fajne i szybkie rozwiązanie dla dań mięsnych - nadaje wyjątkowego smaku i aromatu :)
czwartek, 10 stycznia 2013
Surówka z jabłka i marchewki
Banał? Być może, ale za to jaki pyszny! Idealny na nabranie sił do nauki ;)
Składniki:1 szt. jabłka
1 szt. marchewki
1 łyżeczka rodzynek
5 szt. orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu lipowego płynnego
Szczypta cynamonu
Przepis:
Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Jabłko również trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy miodu, rodzynek i cynamonu. Orzechy obieramy i miażdżymy w woreczku foliowym za pomocą tłuczka lub noża. Dodajemy do sałatki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. W wersji standard możemy ograniczyć się w dodatkach do samego cukru :)
poniedziałek, 7 stycznia 2013
Ciastka raffaello z krakersami
Składniki:
100 g białej czekolady
200 g wiórków kokosowych (100 g do masy i 100 g na posypkę)
100 ml śmietanki 30%
100 g masła
1 opakowanie krakersów solonych (180 g)
Przepis:
Połamaną czekoladę umieszczamy w garnuszku, dodajemy 100 g wiórków kokosowych, śmietankę i masło i trzymamy na ogniu do całkowitego połączenia wszystkich składników (ciągle mieszając). Odstawiamy masę do ostygnięcia, a następnie chowamy do lodówki na 2 godziny. Gdy masa zastygnie smarujemy nią krakersy - (po trzy sztuki na jedno ciastko) i kładziemy jeden na drugi. Wierzch oraz brzegi ciastek również smarujemy naszą masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Postępujemy tak aż do wyczerpania wszystkich składników. Najlepiej smakują zrobione tego samego dnia :)
100 g białej czekolady
200 g wiórków kokosowych (100 g do masy i 100 g na posypkę)
100 ml śmietanki 30%
100 g masła
1 opakowanie krakersów solonych (180 g)
Przepis:
Połamaną czekoladę umieszczamy w garnuszku, dodajemy 100 g wiórków kokosowych, śmietankę i masło i trzymamy na ogniu do całkowitego połączenia wszystkich składników (ciągle mieszając). Odstawiamy masę do ostygnięcia, a następnie chowamy do lodówki na 2 godziny. Gdy masa zastygnie smarujemy nią krakersy - (po trzy sztuki na jedno ciastko) i kładziemy jeden na drugi. Wierzch oraz brzegi ciastek również smarujemy naszą masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Postępujemy tak aż do wyczerpania wszystkich składników. Najlepiej smakują zrobione tego samego dnia :)
niedziela, 6 stycznia 2013
Owsianka budyniowa
Składniki:
1 szklanka mleka
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb pszennych mielonych
1 łyżka rodzynek
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
1/3 szklanki zimnej wody
Dodatki:
2 łyżki płatków Lion
2 łyżki draży kokosowych
Przepis:
Mleko przelewamy do garnuszka i dodajemy płatki owsiane oraz otręby. Gotujemy ok 5 minut. Następnie dodajemy cukier waniliowy i rodzynki. Gotujemy jeszcze chwile ciągle mieszając. W osobnej szklance wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Następnie dodajemy go do owsianki. Wszystko dokładnie mieszamy aż owsianka się "zagotuje". Zdejmujemy wtedy owsiankę z ognia i przekładamy do miseczki. Wierzch posypujemy płatkami Lion i drażami kokosowymi.
1 szklanka mleka
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb pszennych mielonych
1 łyżka rodzynek
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
1/3 szklanki zimnej wody
Dodatki:
2 łyżki płatków Lion
2 łyżki draży kokosowych
Przepis:
Mleko przelewamy do garnuszka i dodajemy płatki owsiane oraz otręby. Gotujemy ok 5 minut. Następnie dodajemy cukier waniliowy i rodzynki. Gotujemy jeszcze chwile ciągle mieszając. W osobnej szklance wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Następnie dodajemy go do owsianki. Wszystko dokładnie mieszamy aż owsianka się "zagotuje". Zdejmujemy wtedy owsiankę z ognia i przekładamy do miseczki. Wierzch posypujemy płatkami Lion i drażami kokosowymi.
środa, 2 stycznia 2013
Kotlety mielone
Jak kotlety mielone to tylko z buraczkami!
Składniki:
500g mięsa mielonego
2 czerstwe bułki
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, bazylia, oregano
100 g bułki tartej
Olej do smażenia
Przepis:
Czerstwe bułki namaczamy w wodzie aż do całkowitego rozmięknięcia. Następnie porządnie odsączamy. Do miski dodajemy mięso mielone, odsączone bułki, jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Z masy formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z buraczkami tartymi - jak dla mnie najlepszy dodatek do tego dania! Buraczki firmy Krokus były delikatne w smaku z wyczuwalną nutką cebulki. Pyszności!
Czerstwe bułki namaczamy w wodzie aż do całkowitego rozmięknięcia. Następnie porządnie odsączamy. Do miski dodajemy mięso mielone, odsączone bułki, jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Z masy formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z buraczkami tartymi - jak dla mnie najlepszy dodatek do tego dania! Buraczki firmy Krokus były delikatne w smaku z wyczuwalną nutką cebulki. Pyszności!
wtorek, 1 stycznia 2013
Orzeszki
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
200 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki masła
Przepis:
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Umieszczamy je w formie do pieczenia orzeszków. Pieczemy je ok. 5 minut. Po wyjęciu z formy odkrawamy ewentualny nadmiar ciasta.
W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę razem ze śmietanką i masłem i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu i połączeniu się wszystkich składników, czekoladową masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zastygnie nakładamy ją w w ciasteczka tak, aby ich brzegi były również wysmarowane masą czekoladową. Następnie łączymy dwie połówki orzeszków - postępujemy tak aż do wyczerpania wszystkich składników.
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
200 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki masła
Przepis:
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Umieszczamy je w formie do pieczenia orzeszków. Pieczemy je ok. 5 minut. Po wyjęciu z formy odkrawamy ewentualny nadmiar ciasta.
W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę razem ze śmietanką i masłem i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu i połączeniu się wszystkich składników, czekoladową masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zastygnie nakładamy ją w w ciasteczka tak, aby ich brzegi były również wysmarowane masą czekoladową. Następnie łączymy dwie połówki orzeszków - postępujemy tak aż do wyczerpania wszystkich składników.
Subskrybuj:
Posty (Atom)