wtorek, 20 sierpnia 2013

Tort w kształcie motyla

Rok temu zostałam poproszona o torcik dla malutkiej Oliwii z okazji jej urodzin. W tym roku również koleżanka poprosiła mnie o taki sam tort, jednak postanowiłam go zrobić inaczej :) Oto przepis na mocno śmietankowy tort z truskawkową nutą :)


Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
Szczypta soli
Składniki na krem:
660 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki żelatyny
Składniki na poncz:
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
400 g dżemu truskawkowego
50 g wiórek kokosowych marki Kresto
100 g drażetek czekoladowych
2 rurki z kremem czekoladowym
1 banan
Przepis na biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder ciągle miksując. Do masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (boki pozostają bez papieru). Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160C piekarniku przez 35 minut. Po upływie tego czasu, biszkopt wyciągamy z piekarnika i zrzucamy go z wysokości ok. 50 cm na stół i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie przekrawamy biszkopt na 3 równe blaty. 
Przepis na krem:
Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy ją aż całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy ją do przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę umieszczamy w misce i dodajemy cukier puder. Miksujemy ją na najwyższych obrotach aż zacznie gęstnieć (ok. 5 minut). Następnie zmniejszamy moc miksera i miksujemy na małych obrotach jeszcze ok. 3 minut. Wyłączamy mikser i do żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany. Mieszamy ją z żelatyną i dodajemy do pozostałej śmietany. Całość delikatnie mieszamy łyżką. 
Przepis na poncz:
Gorącą wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat).
Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu i kremu. Nakładamy na to kolejny blat, również go zwilżamy i nakładamy dżem oraz krem. Ostatni blat pozostaje bez zwilżenia i dżemu. Całość lekko do siebie dociskamy, przekrawamy na środku i odwracamy bokami do siebie, tak aby powstały skrzydła motyla. Całość tortu pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch dekorujemy według uznania - ja użyłam do tego drażetek czekoladowych. Na środek tortu kładziemy banana i wbijamy dwie rurki z kremem. 
Tort przed podaniem pozostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny.





9 komentarzy:

  1. efekt boski!:) również się przymierzam do tego tortu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hehehe, banan w środku przesłodki ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetny!:) rewelacyjnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale on piękny ;) sama bym chciała takiego motylka dostać na urodziny..hehe

    PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału. :)

    OdpowiedzUsuń