poniedziałek, 26 listopada 2012

Kawa w amerykańskim stylu

Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 szklanka gorącej wody
1/2 filiżanki mleka skondensowanego
4 szt. pianek marshmallow truskawkowo-waniliowych
1 łyżeczka startej czekolady deserowej
Przepis:
Kawę zalewamy gorącą wodą. Mleko podgrzewamy i spieniamy. Do kawy wrzucamy pianki. Zalewamy je mlekiem. Wierzch posypujemy startą czekoladą i dekorujemy rozciętą na pół pianką marshmallow.



sobota, 24 listopada 2012

Naleśniki na słodko z Czarnobyla

Do stworzenia tego przepisu zainspirowały mnie kucharki ze stołówki pracowniczej w Czarnobylu. Podane przez nie naleśniki były tak pyszne, że będąc w ichnim sklepie musiałam dorwać mleczko w puszce, którym owe naleśniki polewały. Mleczko ma konsystencję bardzo podobną do sprzedawanych u nas słodkich mleczek w tubce :) Spróbujcie!
Składniki na 3 naleśniki (średnica ok. 20 cm):
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
100 ml mleka
100 ml wody gazowanej 
1 łyżeczka błonnika owsianego
Olej do smażenia ok. 2 łyżek
Nadzienie:
150 g sera białego półtłustego
50 g serka homogenizowanego
5 połówek brzoskwini z puszki
3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty
Przepis:
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę (niezbyt gęstą). Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy po jednej chochli ciasta na rumiano z każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem.






Kulinarne podróże

środa, 21 listopada 2012

Bakłażan w panierce

Składniki:
1 bakłażan (260g)
1 jajko
3 łyżki pestek dyni
10 łyżek mąki ryżowej
Sól
Olej do smażenia
Przepis:
Bakłażana kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy bakłażana ręcznikiem papierowym. Na talerzu mieszamy mąkę z pestkami dyni. Każdy plaster moczymy w jajku, następnie obtaczamy w mące i smażymy  na rumiano (ok. 1-2 minuty na każdą stronę). Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs lub przekąska na ciepło.



sobota, 17 listopada 2012

Kawa z prądem

Składniki:
1 łyżeczka kawy Jacobs Kronung rozpuszczalnej
3/4 szklanki gorącej wody
1/2 kieliszka porterówki 
1/2 filiżanki spienionego mleka
Odrobina cukru waniliowego
Przepis:
Brzegi szklanki umaczamy w wodzie, a następnie w cukrze lekko dociskając, tak aby brzegi zostały oblepione przez  cukier. Kawę zalewamy gorącą wodą. Dodajemy spienione mleko. Po ściance wlewamy porterówkę. Kawa idealna na sobotni i chłodny wieczór.


piątek, 16 listopada 2012

Makaron a'la carbonara

Składniki:
250 g makaronu wstążki
200 g boczku parzonego
3 żółtka
250 g serka mascarpone
3 plastry żółtego sera
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Przyprawy: sól ,pieprz, oregano, bazylia
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek. Smażymy do zarumienienia. W osobnej miseczce żółtka łączymy z serkiem mascarpone, żółtym serem (startym na grubych oczkach) i przyprawami. Gdy boczek z cebulką jest przysmażony dodajemy do niego odcedzony makaron i sos. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni na małym ogniu przez ok. 5 minut. 



czwartek, 15 listopada 2012

Gulasz sojowy

Składniki dla dwóch osób (lub jednej wygłodniałej :P):
6 kotlecików sojowych
1/2 papryki czerwonej
1 pomidor
5 szt. pieczarek
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
1 kostka warzywna
1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oregano
Sól, pieprz
Zagęszczacz:
10 łyżek zimnej wody
1 łyżka mąki pszennej
Przepis:
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Gdy cebula już się zarumieni dorzucamy do niej pieczarki, pomidora i paprykę. W tym czasie kotleciki wkładamy do głębokiego talerza, w którym mamy wrzątek z rozpuszczoną kostką warzywną. Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut.  Następnie wyciągamy kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw na patelni. Dodajemy sos sojowy, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Bulion, w którym moczyliśmy kotleciki przelewamy do całości i dusimy przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.  Dolewamy do tego ok. 1 szklankę wody i duśmy kolejne 5 minut. Następnie w 10 łyżkach zimnej wody rozpuszczamy łyżkę mąki i dodajemy do sosu. Ciągle mieszając trzymamy całość n a ogniu jeszcze 5 minut. Gulasz smakuje idealnie ze świeżym pieczywem, kaszą lub ryżem. Smacznego!






Potrawy rozgrzewające

środa, 14 listopada 2012

Ciasto francuskie z szynką i serem

Wariacji na temat ciasta francuskiego ciąg dalszy...
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
8 plastrów sera żółtego
8 plastrów szynki drobiowej
1 jajko
Przepis:
Ciasto francuskie rozwijamy i kolejno nakładamy wzdłuż krótszego boku dwa plastry sera i dwa plastry szynki (wszystko zależy też od rozmiarów plasterków). Zawijamy tak aby całość została przykryta ciastem, odkrawamy i postępujemy identycznie z dalszą częścią ciasta. Następnie rulony kroimy na mniejsze części (mini kwadraciki). Układamy na papierze do pieczenia i wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220C przez ok. 13 minut.




wtorek, 13 listopada 2012

Kokosanki - prosty przepis

Składniki:
200g wiórek kokosowych
30g masła 
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
Przepis:
wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na "ciasto". Następnie formujemy w kuleczki lub inne kształty. Uformowane kokosanki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 C i pieczemy przez 20 minut. Kokosanki  najlepiej smakują na drugi dzień :)

 



niedziela, 11 listopada 2012

Owsianka kokosowa w słoiku

Składniki:
Słoik po masełku orzechowym (z około 2 łyżkami masła w środku)
4 łyżki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mleka
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka błonnika owsianego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka rodzynek
1/2 owocu kaki
Przepis:
Mleko przelewamy do garnuszka i wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy na średnim ogniu do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy błonnik, cukier, rodzynki i wiórki. Trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut ciągle mieszając. Gotową owsiankę przekładamy do słoika (2 łyżki na dno, owoc kaki pokrojony w kostkę i przykrywamy resztą owsianki).







czwartek, 8 listopada 2012

Omlet biszkoptowy z kaki

Składniki:
1 jajko
3 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki błonnika owsianego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
7 łyżek wody
Dodatki:
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka miodu spadziowego
1/2 kaki
Przepis:
Żółtko oddzielamy od białka. Dodajemy do niego mąki, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, błonnik oraz wodę i miksujemy. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie przekładamy je do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwią i smażymy z obu stron na rumiano. W międzyczasie serek mascarpone mieszamy z miodem. Kaki kroimy w cienkie plasterki. Serek nakładamy na gotowego omleta i układamy na nim plasterki kaki.





środa, 7 listopada 2012

Sałatka z makaronem i brokułami

Składniki:
200g makaronu funghetto
500g brokułów
170g kukurydzy konserwowej
100g szynki drobiowej
4 łyżki majonezu
Sól, pieprz
Przepis:
Makaron gotujemy ok. 12 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie i również odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do makaronu dodajemy brokuły, kukurydzę, szynkę pokrojoną w kostkę i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.




wtorek, 6 listopada 2012

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Wyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha!

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 słoiczka (220g) szpinaku z czosnkiem firmy Krokus
4 łyżki serka mascarpone
1 jajko
Przepis:
Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy nadzienie wzdłuż krótszego boku i zawijamy tak aby całość została przykryta ciastem. Odkrawamy i nakładamy dalszą część nadzienia i tak do wykorzystania wszystkich składników. Następnie rulony kroimy na mniejsze części. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy na papierze w piekarniku nagrzanym do 220C przez ok. 13 minut.