poniedziałek, 29 października 2012

Muffiny z konfiturą malinową

Ostatnio otrzymałam paczkę od firmy Krokus, która oferuje smakowite przetwory owocowe i warzywne. Na pierwszy ogień wybrałam konfiturę z malin. Zaskakująco słodką, o gęstej konsystencji, która od razu przypasowała mi jako nadzienie do kakaowych muffinek. Nadała się idealnie i szczerze ją Wam polecam!

Składniki suche:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
4  łyżeczki błonnika kakaowego
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka
1/3 szklanka oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Nadzienie: 
12 łyżeczek konfitury z malin firmy Krokus
Kruszonka:
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
Przepis:
wszystkie składniki suche łączymy w jednej miseczce. W osobnej łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto na nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut.







sobota, 27 października 2012

Owsiane warzywne placuszki

Składniki:
4  łyżki płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki otrębów pszennych
4 łyżki śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
50ml mleka
4 łyżeczki błonnika marchwiowego
1/2 papryki żółtej
1/2 pomidora
1/2 krążka sera pleśniowego lekkiego
Sól, oregano
Oliwa z oliwek do smażenia
Przepis:
Płatki i otręby mieszamy ze śmietaną i odstawiamy na 5-10 minut. Paprykę, pomidora oraz ser kroimy w drobną kostkę. Następnie do płatków dodajemy błonnik razem z jajkiem, oliwą i mlekiem. Ciasto doprawiamy i dokładnie wszystko mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i nakładamy po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smażymy na rumiano z każdej strony.




Naleśnikowa Sobota 2

środa, 24 października 2012

Sałatka z kuskusem

Składniki:
1/2 szklanki kuskusa
1/3 średniego ogórka szklarniowego
1 papryka konserwowa
150g kukurydzy
2 plastry sera żółtego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
Sól, pieprz
Przepis:
Kaszę kuskus przesypujemy do garnka i zalewamy 1/2 szklanki wrzątku. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Ogórka, ser i paprykę kroimy na drobna kostkę. Po ostygnięciu, kaszę mieszamy i dodajemy warzywa razem z serem, dodajemy majonezu, sosu sojowego oraz soli i pieprzu do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!





wtorek, 23 października 2012

Pieczywo firmy Granex

Niedawno otrzymałam paczkę od firmy Granex (FB). Oto kilka słów na temat tego zdrowego pieczywka i moje pomysły na ich skonsumowanie :)

Pieczywo lekkie z linii "Zawiera błonnik" to produkt zbożowy, który dzięki dodatkowi błonnika owsianego charakteryzuje się wysoką, ponad 10-procentową zawartością błonnika pokarmowego. Kompozycja ta, w połączeniu z bardzo niską kalorycznością (20 kcal w jednej kromce) daję przekąskę doskonałą dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, a tym samym poszukujących produktów lekkich oraz wartościowych odżywczo (źródło: ulotka).



Składniki:
1 kromka pieczywa Granex
1 łyżka miodu spadziowego
1/4 banana
Przepis:
Kromkę smarujemy miodem i nakładamy pokrojonego w plasterki banana. Świetny smak - idealne na słodkie i leniwe śniadania :)



Pieczywo zawierające błonnik "Orkisz i zioła" to propozycja dla tych, którzy poszukują nowych, oryginalnych smaków lekkiego pieczywa. Dodawana do produktu energetyzująca i aromatyczna mieszanka ziół prowansalskich - oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku, szałwii i lawendy - uszlachetni smak każdej powstałej na jego bazie kanapki. Pieczywo wzbogacono dodatkiem mąki z orkiszu - zboża, którego wartości odżywcze nie tylko podnoszą odporność  lecz również usprawniają pracę układu nerwowego oraz wpływają na urodę włosów i paznokci (źródło: ulotka).



Składniki:
1 kromka pieczywa Granex z orkiszem i ziołami prowansalskimi
1 plaster sera żółtego
3 plasterki ogórka (korniszonki)
1/2 pomidora
Sól
Przepis: 
Na kromkę kładziemy serek i ogórki. Podajemy z posolonym pomidorkiem pokrojonym w cząstki. 
Proste i banalne, ale za to wyjątkowo pyszne!



Pieczywo Zawiera Błonnik z dodatkiem amarantusa również zadowoli poszukiwaczy zdrowych produktów. Amarantus jest bowiem jednym ze zbóż najwartościowszych pod względem odżywczym - bogate jest w błonnik, białko, witaminy oraz cenne dla zdrowia pierwiastki. nazywany jest również często rośliną młodości - duża ilość zawartych w nim przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia i przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym  (źródło: ulotka).


Składniki:
1 kromka pieczywa Granex z amarantusem
2 łyżki jogurtu 0% brzoskwiniowego z dodatkiem ziarna
1/2 jabłka
Przepis:
Na kromkę nakładamy jogurt. Jabłko kroimy w plasterki i układamy jeden na drugi (wspaniały efekt wizualny). W sam raz dla wszystkich niejadków :)



Podsumowanie:
Każda z kromeczek ma 20kcal. W porównaniu z innymi pieczywkami tego rodzaju, jest to naprawdę niewiele. Wszystkie zawierają mnóstwo witamin i składników, które dodają sił na każdy dzień. Idealne na śniadanie, kolację i każdą zdrową przekąskę w środku dnia. Pycha!

niedziela, 21 października 2012

Pleśniak jabłkowy

Owsianka ze śliwkami

Składniki:
1 szklanka mleka
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka błonnika owsianego
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty
4 szt. śliwek
1 łyżka podróbki cini-minis z Aldi'ka
Przepis:
Śliwki kroimy na połówki. Do garnuszka wlewamy mleko i gotujemy. Dorzucamy płatki owsiane razem z otrębami i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy błonnik, rodzynki, cukier i cynamon. Ponownie całość mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut (do zgęstnienia). Po przełożeniu do miseczki nakładamy śliwki i posypujemy płatkami. Smacznego!





czwartek, 18 października 2012

Makaron z mięsem mielonym i cukinią

Składniki:
500g mięsa mielonego
1 cukinia
5 dużych pieczarek
1 cebula
500g makaronu penne
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 plastry żółtego sera
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka śmietany 18%
Sól, pieprz, ostra czerwona papryka
Gałązka pietruszki
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15-20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Po zarumienieniu dodajemy mięso mielone i pieczarki. Smażymy do miękkości. Dodajemy cukinię i całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody, doprawiamy i dusimy 15 minut. Na koniec podbijamy sos śmietaną i trzymamy na ogniu do wrzenia ciągle mieszając. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy startym na dużych oczkach serem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.





środa, 17 października 2012

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki na ciasto naleśnikowe:
0,5l gazowanej wody
0,5l mleka 3,2%
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Składniki na farsz:
700g kapusty kiszonej
300g pieczarek
2 cebule
3 łyżki oleju do smażenia
Sól, pieprz
Składniki na panierkę:
3 jajka
250g bułki tartej
4 łyżki oleju do smażenia
Przepis na ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy po jednej chochli ciasta do wyczerpania masy.
Przepis na farsz:
Kapustę płuczemy w wodzie, solimy (2 łyżeczki soli) i gotujemy do miękkości (ok. 1 godzinę). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pieczarki, doprawiamy i smażymy na rumiano. Po ugotowaniu i odsączeniu kapusty przekładamy ją na patelnię i podsmażamy wszystko razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Po ostygnięciu naleśników nakładamy średnio po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik i zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry).
Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z każdej strony (najpierw łączeniem do dołu).





wtorek, 16 października 2012

Muffiny ze śliwakmi

Składniki:
8 szt. śliwek węgierek
250 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
2 lyżeczki esencji waniliowej
1 jajko
150 ml mleka
100 g masła
12 łyżeczek płatków owsianych górskich
Przepis:
Śliwki myjemy, kroimy na pół usuwając pestkę i ponownie kroimy na mniejsze cząstki. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki ze sobą (oprócz śliwek). W osobnej miseczce łączymy suche składniki (oprócz płatków owsianych). Łączymy dwie części ciasta w całość lekko mieszając. Nakładamy ciasto do papilotek po jednej łyżce, następnie dodajemy cztery cząstki śliwek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi (lekko je przyklepując). Wstawiamy muffiny w formie do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez 25 minut.






Przepis i zdjęcia biorą udział w konkursie organizowanym przez Nie-typowe wypieki :)



Ciasto, ciasteczko z owocami sezonowymi! KONKURS!

poniedziałek, 15 października 2012

Tosty francuskie i PBJ

Składniki:
1 jajko
100ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
4 kromki
4 łyżeczki masła orzechowego
8 łyżeczek powideł śliwkowych domowej roboty
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Przepis:
Jajko z cukrem, mlekiem i cynamonem roztrzepujemy. Następnie kromki chleba porządnie maczamy w jajku i kładziemy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu tostów odkładamy je na papierowe ręczniki i "osuszamy". Następnie rozsmarowujemy masło orzechowe (po jednej łyżeczce) oraz powidła śliwkowe (po dwie łyżeczki na każdego tosta).



czwartek, 11 października 2012

Papirusowe wrapy

Składniki:
1 pierś kurczaka
1 papirus Winiary "Pomysł na... soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami"
1 łyżeczka majonezu lekkiego
1 łyżeczka ketchupu
3 liście sałaty
1/2 pomidora
2 plasterki cebuli
3 wrapy
Przepis:
Pierś kurczaka rozbijamy i zawijamy w papirus. Z każdej strony smażymy pierś na rozgrzanej teflonowej patelni (po 5 minut). Po usmażeniu pierś kroimy w paski. Wrapa należy podgrzać w mikrofalówce przez 1 minutę przy mocy 750W. Następnie posmarować wewnętrzną część majonezem połączonym z ketchupem, nałożyć sałaty, cebulki, pomidora pokrojonego w ćwiartki i soczystego kurczaka, a następnie zawinąć w rulon lub podawać pokrojone na mniejsze porcje. 
Mimo, że jestem oporna, co do gotowych pomysłów na obiad, ten naprawdę przypadł mi do gustu. Brak pryskającego oleju przy smażeniu kurczaka zdecydowanie ułatwia życie :) Szybka i zdrowa przekąska!



  Sprawdzone menu na imprezy!  

środa, 10 października 2012

Papirusowe burgery

Składniki:
1 pierś kurczaka
Winary "Pomysł na... Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich"
2 krążki cebuli
2 plastry pomidora
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka ketchupu
2 plastry żółtego sera topionego
2 liście sałaty rzymskiej
4 plasterki kiszonego ogórka
2 bułki do burgerów
Przepis:
Pierś kurczaka rozbijamy i zawijamy w papirus. Z każdej strony smażymy pierś na rozgrzanej teflonowej patelni (po 5 minut). Po usmażeniu przekrawamy ją na dwie części. Bułkę do burgera smarujemy połączonym majonezem z ketchupem nakładamy liść sałaty, kurczaka, ser, cebulkę, pomidora, ogórka i ponownie nakładamy nasz sos majonezowo-ketchupowy. Zdrowsza wersja bez ociekających tłuszczem kotletów i do tego ekspresowe wykonanie, mniam!



  Sprawdzone menu na imprezy!