niedziela, 23 września 2012

Omlet z krakowską ;)

Ostatnim produktem od firmy Pekpol jest kiełbasa krakowska. Osobiście nigdy nie przepadałam, ale ta okazała się bardzo smacznym dodatkiem nie tylko do omletu, ale również do kanapek i koreczków. 

Składniki:
5 plastrów krakowskiej firmy Pekpol
2 łyżki kukurydzy
1/2 cebuli
1 łyżka słonecznika
2 jajka
50ml mleka
1 łyżka bułki tartej
Sól, pieprz
Przepis:
Cebulę drobno siekamy w kostkę, plastry krakowskiej również. Razem ze słonecznikiem i kukurydzą wrzucamy te składniki na patelnię i smażymy do zarumienienia. W misce rozbijamy jajka, dodajemy mleka, bułkę tartą razem z przyprawami i dokładnie mieszamy na gładką masę. Całość przelewamy na patelnię i smażymy aż do ścięcia.



piątek, 21 września 2012

Pizza z chorizo!

Ciąg dalszy testowania produktów od firmy Pekpol. Mini kabanoski naprawdę świetnie nadają się jako przekąska w ciągu dnia jak i składnik pysznego dania :) Chorizo zdecydowanie ostrzejsze od klasycznych kabanosów, świetnie pasują do pizzy!

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
20g drożdży (świeżych)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Dodatki:
1 kulka mozzarelli
6 łyżek kukurydzy konserwowej
1 papryka czerwona
5szt. kabanosków chorizo mini firmy Pekpol
5 szt. kabanosków klasycznych mini firmy Pekpol
3 łyżki ketchupu
10 oliwek zielonych
Przepis:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę. W szklance rozrabiamy drożdże z cukrem i dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko zagniatamy. Przekładamy na blaszkę lekko naoliwioną. Nakładamy ketchup, kukurydzę, paprykę, kabanosy (pokrojone w talarki), oliwki i ser, również pokrojone na plasterki. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C na ok. 25 minut.






czwartek, 20 września 2012

Hot-dog na szybko

Ostatnio zawitała do mnie paczuszka ze skarbami od firmy Pekpol. Moje podniebienie zdecydowanie mięsożerne uradowało się niezmiernie ;) Dzisiaj proponuję hot-doga z wykorzystaniem kabanosów dębowych. Są naprawdę bardzo smaczne i na zimno i na ciepło!

Składniki dla 1 osoby:
1 bułka "paluch"
1 kabanos dębowy firmy Pekpol
1 łyżeczka kukurydzy konserwowej
1 plaster sera żółtego
3 paseczki papryki
Przepis:
"Dupkę" bułki odcinamy i wydrążamy środek. Nakładamy kukurydzy, sera żółtego (możemy pociąć go w kostkę), kabanosa, którego musimy przełamać na pół, aby zmieścił się do bułeczki. Wrzucamy hot-doga do mikrofalówki i podgrzewamy przez 1 minutę. Po wyciągnięciu z mikrofalówki i dekorujemy papryką.




piątek, 14 września 2012

Kajmakowe placuszki z sosem brzoskwiniowym

Składniki na placuszki:
3 łyżki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki masy krówkowej
1 łyżka błonnika marchwiowego
50ml mleka
3łyżki oleju do smażenia
Składniki na sos:
2 świeże brzoskwinie
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
Przepis na placuszki:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy na gładką masę. Smażymy na rumiano z każdej strony i odsączamy na ręcznikach papierowych. Jeśli chcemy uzyskać kształty kwiatków należy skorzystać z gotowej metalowej formy (ok. 1-1,5 łyżki ciasta na jeden placek) i następnie małym kieliszkiem wycinąć kółko w środku każdego placuszka.
Przepis na sos:
Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnuszka, dodajemy wody, cukru i cynamonu i podsmażamy przez ok. 15minut na średnim ogniu. Sos możemy nałożyć do wyciętych dziurek w placuszkach :)




czwartek, 13 września 2012

Schabowy nudny? No way! Pyszny obiadek ;)

Składniki na 2 osoby:
2 plastry schabu
1 op. suszonych ziemniaków
Panierka:
1 jajko
ok. 50g płatków kukurydzianych
Sól, pieprz
Do puree:
1 łyżka masła
Surówka:
1/4 kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz
Przepis:
Suszone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy w jajku z dwóch stron i następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym). Smażymy z obu stron na rumiano.  Po odcedzeniu ziemniaków dodajemy masło i porządnie je rozgniatamy. Kapustę pekińską kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy.






Kilka słów o suszonych ziemniakach firmy SyS
Otrzymałam je w ramach testowania od firmy SyS. Stanowią wyśmienity dodatek do dań z mięsem jak również do sałatek czy zup. Smak mają taki sam jak "normalne" ziemniaki :) Zabierają dużo mniej miejsca i są bardziej praktyczne w przechowywaniu. Jak dla mnie bomba :D
Po prostu kotlet do obiadu

środa, 12 września 2012

Produkty Blue Dragon - testowanie

Produkty otrzymane od firmy Bule Dragon (sos średnio-ostre tajskie czerwone curry testowałam tu klik)

Weekend majowy uraczył nas wspaniałą pogodą, idealną na grillowanie w babcinym ogródku. Postanowiłam w końcu przetestować sos sweet chilli, który dostałam jakiś czas temu do sprawdzenia.

Postanowiłam użyć go na dwa sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była zachwycona :)




Później dorwałam pierś z kurczaka i postanowiłam ją zamarynować w ww. sosie. Sos stracił na ostrości, jednak doskonale skomponował się z mięsem i nadał mu piękną glazurę.



Kolejnym produktem, który przetestowałam było mleko kokosowe, które nie rozwarstwiło się ani też nie stwardniało podczas oczekiwania na przetestowanie (niestety trochę to trwało). Miało idealną konsystencję i załagodziło smak kurczaka (masala chicken) przyrządzonego według następującego przepisu:
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy masala chicken
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
1 łyżeczka soli
6 łyżeczek oleju
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
5 goździków
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
2 duże cebule
1,5 szklanki mleka kokosowego
Dodatki:
2 woreczki ryżu
Przepis:
Kurczaka umyć i osuszyć czystą ściereczką. Następnie mięso nacieramy jedną łyżeczką przyprawy masala chicken, 1 łyżeczką pieprzy czarnego oraz jedną łyżeczką soli i marynujemy w przyprawach przez godzinę.
Do rondla dodajemy 3 łyżeczki oleju i smażymy kurczaka aż do zarumienienia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, cynamon, ostrą papykę, kurkumę, goździki i wszystkie składniki umieszczamy w misce i blenderujemy aż do powstania jednolitej masy (pasty).
W tym samym rondlu rozgrzewamy kolejne 3 łyżeczki oleju i smażymy pastę aż do momentu, aż olej całkowicie zniknie. Następnie dodajemy mleko kokosowe. W momencie,gdy powstały sos zacznie się gotować, dodajemy do tego kawałki kurczaka i całość mieszamy co jakiś czas. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty (według naszych upodobań).
Ja podałam kurczaka z ryżem, ale polecam również spróbować z pieczonymi ziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P)

Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka)
Składniki na 3 osoby:
2 piersi z kurczaka
2 woreczki ryżu dzikiego
1 słoik sosu tajskie zielone curry 
150g mieszanki warzyw na patelnię
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
Sól, pieprz
Przepis:
Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 15 minut). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po ok. 10 minutach na patelnię dodajemy mieszankę warzyw mrożonych i całość smażymy przez ok. 15 minut - aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy sos tajskie zielone curry i całość trzymamy na ogniu ok. 10 minut. Gotowe!
Sosy w słoikach to bardzo dobre rozwiązanie dla leniuchów (czyt. dla mnie) :P



Ostatnim produktem z tej serii jest sos z bazylią i trawą cytrynową
Postanowiłam go zestawić z trochę standardową już piersią z kurczaka i makaronem ryżowym.
Składniki na 2 osoby:
1 pierś z kurczaka
1/2 op. makaronu ryżowego (wstążki) ok. 100g
1 op. sosu z bazylią u trawą cytrynową
1 papryka
1 łyżka sezamu
1 łyżka słonecznika
2 łyżki oleju do smażenia
Przepis:
Pierś kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy do zarumienienia. Na osobnej patelni prażymy sezam i słonecznik. Do kurczaka dodajemy pokrojoną paprykę. Trzymamy na patelni jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Dodajemy sos razem z sezamem i słonecznikiem i całość podsmażamy jeszcze ok. 3 minuty. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu (makaron zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem 3 minuty).



Podsumowanie

Produkty marki Blue Dragon znakomicie oddają smaki azjatyckie, pozwalając nam poczuć się przez chwilę jak w prawdziwej knajpce serwującej frykasy z tych regionów. Dania są proste i szybkie w przygotowaniu, co dla zabieganych i wiecznie zmęczonych ludzi stanowi duży plus. Ceny produktów nie są wygórowane a ich dostępność jest całkiem spora. Pomimo tego, że stanowią produkty gotowe do użycia, nie tracą na wartości. Szczerze polecam zajrzeć na ich półkę - dla każdego na pewno znajdzie się coś o ciekawych walorach smakowych ;)
===
Sos rybny z przyczyn technicznych nie został wykorzystany.

środa, 5 września 2012

Sałatka z fasolą pinto

Składniki:

1 puszka kukurydzy konserwowej
1 słoik nitek z selera
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
2 łyżka majonezu lekkiego
2 łyżki musztardy Roleski słodko-ostrej
Przepis:
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy przez ok. 60 minut, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy ją do miski i łączymy z kukurydzą i selerem. Dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy do smaku musztardą, która idealnie zastępuje sól czy pieprz.








wtorek, 4 września 2012

Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy"

Witajcie!

Otrzymałam niedawno od redaktorki prowadzącej "Polska Gotuje" propozycję zrecenzowania książki "Kawa. Sekrety baristy". Byłam zachwycona tą propozycją :) Oczywiście zabrałam się od razu do wnikliwego wertowania każdej strony.



"Kawa. Sekrety baristy" składa się ze wstępu i 7 rozdziałów tworząc 205 stronicową "biblię" początkującego jak i wprawionego już baristy. Jest książką nową - została wydana w tym roku (2012) przez wydawnictwo „RM", więc jest wyczuwalny powiew świeżości :)
Książkę rozpoczyna ciekawy wstęp o historii ziarenek kawy, kilka słów na temat historii ekspresów do kawy i definicji słowa "baristy".
W pierwszym rozdziale pojawia się termin 4M, który oznacza cztery elementy niezbędne do przyrządzenia idealnego espresso: Miscela (rodzaj kawy), Macinazione (młynek), Macchina (ekspres do kawy) i Mano (umiejętności baristy). Każdy z tych elementów jest opisany i połączony z dobrymi radami, co do wyboru rodzaju kawy, młynka czy też ekspresu. Wszystko napisane jest prostym i przyjemnym językiem, tak że każdy początkujący kawosz będzie w stanie łatwo pojąć jak może zmienić się w wytrawnego domowego baristę.

Drugi rozdział zatytułowany jest "Zdobienie kawy". Rysowanie mlekiem jest dość trudnym zajęciem i wymaga wielu ćwiczeń, jednak efekty końcowe są tego warte. W książce zostały przedstawione "krok po kroku" wraz ze zdjęciami, etapy przygotowywania przeróżnych wzorów - od standardowego serduszka czy paprotki po najróżniejsze ich wariacje z sosem czekoladowym i innymi dodatkami. Jedynym ograniczeniem w tworzeniu wzorów jest nasza wyobraźnia (Sky is the limit). Wzorem, który mnie osobiście zauroczył jest Pac Man zjadający duszka i trupia czaszka :)




Następny rozdział został poświęcony przepisom na różne rodzaje kaw -  od tradycyjnej małej czarnej po Babychino, Chai Latte czy też gorąco czekoladę.
Pokuszono się tutaj również o stworzenie zbioru ciekawych kawowych drinków, które w większości zawierały dodatki alkoholu. Wszystkie przepisy są zwieńczone aromatycznymi zdjęciami, które niesamowicie zachęcają do wypróbowania każdego z nich.

Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.

Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.

Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów i różnego rodzaju kawowych lodów czy też tiramisu.

Książka ta (moim zdaniem) stanowi skarbnicę wiedzy na temat samej kawy jak i przepysznych dodatków do niej, którą naprawdę gorąco polecam. Jako laik w sprawach parzenia, mielenia i nie wspominając już o procesie ozdabiania kawy, nabrałam wielką ochotę na zmianę mojego podejścia i sprawienia, aby za każdym razem przygotowanie tego aromatycznego napoju stało się dla mnie rytuałem dnia codziennego.Jestem bardzo zadowolona z tej książki i ze szczerego sera polecam ją każdemu, kto w duszy pragnie poznać sekrety baristy i stworzyć swoją własną "kawę idealną".

poniedziałek, 3 września 2012

Cynamonowe placuszki gruszkowe

Gruszki z babcinego sadu <3
Składniki:
1 jajko
3 średnie gruszki
1 szklanka mąki
0,5 szklanki mleka
1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki błonnika owsianego
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
2 łyżeczki miodu akacjowego
Sos czekoladowy
Przepis:
Gruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach i odsączamy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek, cynamon, cukier i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na rumiano z każdej strony. Po ściągnięciu z patelni placuszki osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z miodem akacjowym lub sosem czekoladowym albo łączymy oba te słodkie dodatki :)