wtorek, 28 sierpnia 2012

Pstrąg z warzywami

Prosto, szybko i smacznie :)
Składniki (2 porcje):
2 szt. pstrąga
5 ziemniaków
2 marchewki
1 cukinia 
4 łyżki oleju
2 łyżki oliwy
Panierka:
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oregano
Przepis:
Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb  i obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju do zarumienienia.




niedziela, 26 sierpnia 2012

Omelette au fromage :)

Składniki:
3 jajka
50g oscypka
50ml mleka
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Dodatki:
3 łyżki kukurydzy
2 plasterki szynki
Przepis:
Jajka razem z solą, pieprzem i mlekiem roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy lekko oliwę. Wylewamy rozbełtane jajka i dodajemy startego na dużych oczkach oscypka (zostawiamy odrobinę do posypania na wierzchu). Omleta smażymy aż do ścięcia (ok. 3-4minuty). Następnie przekładamy go na talerz. Na jedną połowę dodajemy szynkę pokrojoną w plastry i kukurydzę. Omleta składamy na pół i wierzch posypujemy oscypkiem. Inspiracji oczywiście dostarczył mi Dexter ;)






poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Pierwszy w mym życiu tort na zamówienie ;)

Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
Składniki na krem budyniowy:
2op. budyniu śmietankowego
0,5litra mleka
0,5 szklanki cukru pudru
250g masła
Składniki na krem śmietankowy:
200g śmietanki kremówki 30%
2 śmietan fixy
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki barwnika w żelu czerwonego (do wykończenia)
Dodatki:
200g dżemu truskawkowego
Banan
100g borówek
2 rurki z kremem
Sos czekoladowy
Przepis na biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką) do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy do formy okrągłej o średnicy ok. 23cm (wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie- ja wycięłam "na wymiar") i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 30minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto w formie upuszczamy na blat, tak aby ew. powstały "brzuszek" wyrównał się. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia w formie.
Przepis na krem budyniowy:
Budyń przygotowujemy z mniejszą o połowę ilością mleka. Po przygotowaniu budyniu odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie ucieramy na gładką masę cukier puder z masłem. Następnie wszystko łączymy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Biszkopt przekrawamy na trzy równe części. Pierwszą warstwę na cieście stanowi dżem a drugą krem budyniowy. Po przełożeniu tortu przekrawamy do na pół i odwracamy do siebie bokami - tak aby wyglądał na skrzydła motyla. 
Przepis na bitą śmietanę:
Mocno schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy śmietan fixy, cukier i miksujemy do uzyskania puszystej bitej śmietany. Pokrywamy nią nasz tort zostawiając ok. 5 łyżek bitej śmietany, do której dodajemy barwnik (mieszamy dokładnie łyżką) i nakładamy do szprycy i tworzymy ozdobne wzory :)
Całość dekorujemy np. borówkami, banana umieszczamy na środku i ozdabiamy go sosem czekoladowym.
Ciężka to była przeprawa, ale cieszę się z efektu :)



niedziela, 19 sierpnia 2012

Pizza time!

Pan pizza jak nic, dobra na każdy wieczór ;)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
10g drożdży
3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki mleka
Sól
1 łyżka oleju
Dodatki:
12 plasterków salami
1 papryka
Pół puszki kukurydzy
1 cebula
150g tartej mozzarelli 
3 pieczarki
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
Bazylia, oregano
Przepis:
Do miseczki wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy drożdże i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy rozczyn. Następnie dodajemy soli i oleju i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto podsypujemy lekko mąką i wkładamy do formy, którą lekko smarujemy olejem. Nakładamy przecier pomidorowy, pieczarki, cebulkę, paprykę, salami i na wierzch mozzarellę :) Wsadzamy całość do piekarnika nagrzanego do 150C na ok. 40 minut.



Niedzielne śniadanie

Dumałam i dumałam nad tym, co by tu zjeść na szybko i się najeść no i oczywiście móc zaraz wrócić do leżakowania :)
Składniki:
Jajko w koszulce:
1 jajko
1 łyżeczka octu
2 szklanki wody
Dodatki:
2 kromki chleba wiejskiego
4 plasterki ulubionej szynki
1 pieczarka
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Bazylia, oregano
Przepis:
Jajko wbijamy do filiżanki. Wodę wraz z octem wlewamy do garnuszka i trzymamy na ogniu do zagotowania. Gdy woda zacznie się już gotować wlewamy do niej jajko zataczając koła i trzymamy na małym ogniu 3minuty.
Kromki chleba nasączamy oliwą, posypujemy bazylią i oregano. Obieramy pieczarkę i kroimy w plasterki, następnie układamy na chlebku. Przykrywamy całość plastrami szynki i wsadzamy do piekarnika na 10 minut w 150C. Kanapki możemy polać ulubionymi sosami.



poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Serowe placuszki z cukinii

Składniki na 6 placuszków:
300g cukinii
5 łyżek sera żółtego startego
2 łyżki otrąb mielonych pszennych
1 łyżka błonnika owsianego
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
Odrobina czerwonej ostrej papryki, ziół prowansalskich i sól
Dip:
1 ogórek gruntowy
150g jogurtu greckiego
Sól, pieprz
Przepis:
Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię, dodajemy starty żółty ser, jajko, mąkę, błonnik, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy po jednej łyżce ciasta na rozgrzanym oleju ok. 2 minut na każdą stronę (do zarumienienia). Placuszki odsączamy na ręcznikach papierowych. 
Dip - ogórka myjemy i trzemy na grubych oczkach, dodajemy jogurt i przyprawy do smaku :)