Składniki (na dwie osoby):
5 łyżek mąki
2 łyżki pasty tahini
1 łyżka miodu z sosny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml mleka
1 jajko
Oliwa do smażenia
Dodatki:
Syrop ryżowy
Borówki
Przepis:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa (lekko płynna). Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce ciasta (lub dwie do formy) i smażymy na kolor złoty z obu stron. Po ściągnięciu z patelni odkładamy placuszki na papierowy ręcznik. Placuszki polewamy obficie ulubionym syropem i podajemy np. z borówkami ;)
poniedziałek, 30 lipca 2012
niedziela, 29 lipca 2012
Sernik z borówkami
Składniki:
1 kg sera sernikowego
8 jajek
250g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. budyniu śmietankowego
3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji
300g herbatników
250g borówek amerykańskich
Przepis:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek do pieczenia - całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy ser i miksujemy przez ok. 10 minut do całkowitego połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto pilnować serniczka żeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało tego opanować i trochę spiekłam go z góry, ale naprawdę w ogóle nie zmienia to smaku!) Wierzch możemy posypać cukrem pudrem ;)
1 kg sera sernikowego
8 jajek
250g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. budyniu śmietankowego
3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji
300g herbatników
250g borówek amerykańskich
Przepis:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek do pieczenia - całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy ser i miksujemy przez ok. 10 minut do całkowitego połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto pilnować serniczka żeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało tego opanować i trochę spiekłam go z góry, ale naprawdę w ogóle nie zmienia to smaku!) Wierzch możemy posypać cukrem pudrem ;)
sobota, 21 lipca 2012
Owsianka Ying Yang :D
Coś mnie wzięło na to śniadaniowe cudo <3
Składniki:
6 łyżek płatków owsianych
1 szklanka mleka + 3 łyżki
1 łyżeczka proszku budyniowego toffi
1 łyżka błonnika kakaowego
1 łyżeczka nutelli
1 łyżeczka masła orzechowego
Garść rodzynek
3 garści porzeczek czerwonych
Przepis:
Do garnuszka wlewamy mleko i trzymamy na ogniu aż się zagotuje, następnie wrzucamy płatki i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy roztwór z proszku budyniowego i trzech łyżek mleka i mieszamy. Następnie dorzucamy błonnik i rodzynki i mieszamy trzymając owsiankę na małym ogniu. Całość przekładamy do miseczki dodajemy nutelli i masła orzechowego, posypujemy porzeczkami.
Smak genialny! Kwaskowatość porzeczek idealnie komponuje się ze słodyczą nutelli <3
sobota, 14 lipca 2012
Piwne lody ]:>
Nie ma nic lepszego niż zamrożony cytrynowy bażant :)))
Składniki:
0,5 puszki cytrynowego Bażanta
Foremki do lodów (6 szt.)
Przepis: :D
Otwieramy piwo :> wlewamy do foremek i wkładamy je do zamrażarki na minimum 5 godzin (może i krócej, ale nie sprawdzałam :P). Podajemy w najgorsze upały i duchoty :))) Pozostałe piwo wypijamy duszkiem :P Gotowe!
czwartek, 12 lipca 2012
Podsumowanie akcji "Cuda z mikrofalówki"
Witam!
Ciszę się, że mogłam zebrać kilka wyśmienitych przepisów na dania i słodkości z mikrofalówki :)
Mam nadzieję, że ten niezbyt liczny, ale jakże treściwy zbiór przepisów pomoże niejednej Pani domu uratować skórę ;)
Oto lista przepisów, które pojawiły się w akcji:
Blog: Smacznie Zdrowo Tanio
Blog: Grażyna Gotuje
Blog: Pożeraczka
Blog: Fun & Taste
Blog: Ciasteczkowa potworzyca
Blog: FAVCOOK
Blog: Szybkie gotowanie
I na koniec ja się dorzuciłam z mini torcikiem :)
Wszystkim pięknie dziękuję za udział w akcji
i życzę dalszych udanych kulinarnych szaleństw :)
środa, 11 lipca 2012
wtorek, 10 lipca 2012
Lasagne
Składniki:
1 op. makaronu lasagne
500g mięsa mielonego z indyka
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań)
2 cebule
10szt. pieczarek
200g startego sera żółtego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta bazylii i oregano
Sól, pieprz
Przepis:
Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i trzymamy na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy pomidory razem z zalewą - dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy plastry makaronu, nakładamy warstwę nadzienia, posypujemy startym serem, przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę nadzienia posypujemy startym serem i tak aż do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to makaron posypany żółtym serem. Całość nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przez 40minut w temperaturze 180C.
poniedziałek, 9 lipca 2012
Sałatka z tortellini
Składniki:
250g tortellini z mięsem
200g szynki drobiowej
1 ogórek świeży
1 papryka czerwona
1 papryka czerwona
2 pomidory
2 łyżki majonezu lekkiego
Sól, pieprz
Przepis:
Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy w kostkę ogórka, pomidora oraz paprykę. Po odcedzeniu tortellini dodajemy warzywa i majonez. Dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Gotowe!niedziela, 8 lipca 2012
Niby pasta jajeczna
Brak niektórych składników w lodówce zmusza do kreatywności :)
1 jajko
100g białego sera
1 łyżeczka majonezu lekkiego
Sól, świeżo zmielony pieprz
Przepis:
Jajko gotujemy na twardo. Do miseczki nakładamy 100g białego sera, dodajemy pokrojone w kostkę jajko oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy (rozgniatamy). Dodajemy sól i pieprz według własnych upodobań, mieszamy i wcinamy! Wspaniałym dodatkiem okazał się wiejski chlebek i dojrzały pomidor :)
piątek, 6 lipca 2012
środa, 4 lipca 2012
Lody truskawkowe light
Składniki na 6 sztuk lodów:
1 jogurt 0% (125g)
250g truskawek
Przepis:
Jogurt i truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Umieszczamy całość w foremkach i zostawiamy w lodówce na ok. 5 godzin. I już!
1 jogurt 0% (125g)
250g truskawek
Przepis:
Jogurt i truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Umieszczamy całość w foremkach i zostawiamy w lodówce na ok. 5 godzin. I już!
Subskrybuj:
Posty (Atom)