czwartek, 28 czerwca 2012

Bułeczki jagodowe


W zasadzie składniki u mnie były takie same jak w Moich wypiekach, z tą różnicą, że pożałowałam drożdży (dałam 7 g), a nadzienie zamieniłam na jagody (ok. 200g). Ale i tak wyszły przepyszne :) Ja swoje piekłam 30 minut przy 200C, ale 25 minut spokojnie wystarczy :)


wtorek, 26 czerwca 2012

Zabawa na FB z GodsToys.pl! Boskie nagrody!!! ]:>


Witajcie!

Zapraszam wszystkich chętnych do udziału w zabawie facebook'owej zorganizowanej przeze mnie oraz przez sklep z prezentami GodsToys.pl "Prezenty boskiego pochodzenia...", który jest sponsorem nagród! 

Warunki uczestnictwa w zabawie:
1. Polubienie strony Emcia Pichci (klik).
2. Polubienie strony GodsToys.pl (klik).
3. Polubienie oraz udostępnienie postu konkursowego dodanego na profilu Emcia Pichci (klik).

Udział w zabawie możecie wziąć od dzisiaj (26.06.2012r.) do 01.07.2012r.
W poniedziałek tj. 02.07.2012r. zostaną wylosowane dwie szczęśliwe osoby, które otrzymają następujące nagrody:

1 miejsce:

2 miejsce:
Zapraszam serdecznie do udziału w zabawie, nagrody są naprawdę boskie! ]:>

niedziela, 24 czerwca 2012

Kawa mrożona odsłona 3 ;)

Składniki:
100ml mleka
100ml wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Bita śmietana
Sos czekoladowy
Kolorowa posypka
Przepis:
Wodę, mleko oraz kawę umieszczamy w shakerze i mieszamy. Kawę przelewamy do plastikowego pojemnika i wsadzamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Po upływie tego czasu wyjmujemy pojemnik i powstałe "lody" umieszczamy w melakserze i rozdrabniamy. Całość polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy bitą śmietaną i posypką!



piątek, 22 czerwca 2012

Mocno czekoladowe muffiny z masłem orzechowym!

Muffiny mniej więcej trzymają się przepisu Nigelli:
Składniki suche:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku
0,5 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru pudru
1 tabliczka czekolady mlecznej Milka (lub groszki/łezki czekoladowe do pieczenia)
Składniki mokre:
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
Nadzienie:
12 łyżeczek masła orzechowego
Przepis:
Składniki suche (oprócz czekolady) przesiewamy w osobnej miseczce, czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wszystko mieszamy. Składniki mokre łączymy w drugiej miseczce, a następnie dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy całość łyżką.
Do formy silikonowej bądź do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch możemy posypać kolorową posypką.
Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200C. Należy pamiętać o tym, aby piekarnik był nagrzany.



Smacznego!

środa, 20 czerwca 2012

Lekko imbirowa kawa mrożona

Składniki:
150ml mleka
50ml wody
2 łyżeczki kawy (np. Velvet)
2 łyżki syropu korzennego
2-3 kostki lodu
Przepis:
Mleko, wodę i kawę umieszczamy w shakerze i mocno "trzepiemy" przez ok. 1 minutę do utworzenia gęstej piany. Przelewamy zawartość shaker'a do wysokiej szklanki, dodajemy syrop (po ściance) i kostki lodu. Możemy udekorować całość przyprawą korzenną lub startą czekoladą.


wtorek, 19 czerwca 2012

Sałatka z arbuzem

Składniki:
5-7 liści sałaty lodowej
0,5kg arbuza
125g sera brie z orzechami
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
Dressing:
sok z o,5 limonki
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sól, pieprz
Przepis:
Arbuza i ser kroimy w kostkę, sałatę drzemy na drobne kawałki. Składniki do dressingu mieszamy dokładnie i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy kilka listków mięty, słonecznik oraz siemię. Wszystko dokładnie mieszamy i rozkoszujemy się świeżością smaków ;)



środa, 13 czerwca 2012

Krewetki na ostro

Składniki na 2 porcje:
200g krewetek Black Tiger
Marynata:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
2 łyżki ostrej papryki
1 łyżka sezamu
1 łyżka słonecznika łuskanego
Sól, pieprz
Dodatki:
1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
Przepis:
Składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Krewetki płuczemy i dodajemy do przygotowanej marynaty. Zostawiamy na ok. 15 minut. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami (u mnie 10 minut). Piekarnik nagrzewamy do 200C i przygotowujemy saszetkę z papieru do pieczenia (papier do pieczenia ucinamy na szerokość ok. 15cm, na środek układamy krewetki, a końce zbieramy do siebie i związujemy dratwą). Tak zapakowane krewetki pieczemy przez ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem na ciepło.




niedziela, 10 czerwca 2012

Crunchy smoothie

Składniki:
150g truskawek
2 kiwi
1 dojrzałe awokado
2 łyżki serka homo 0%
1 łyżeczka błonnika owsianego
3 łyżki muesli crunchy
2 łyżki suszonych bananów
2 łyżki cukierków a'la lentylki
Przepis:
Truskawki, kiwi i awokado kroimy w drobną kostkę i osobno miksujemy. Układamy według upodobań. Po zmiksowaniu owoców nakładamy serek homogenizowany, crunchy, banany i cukierki. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego!




sobota, 9 czerwca 2012

Lekka przekąska

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
15 plastrów salami
5 plastrów sera
Przepis:
Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Na każdy pasek nakładamy dwa plasterki salami albo pokrojone w paski plastry sera żółtego i zwijamy jak naleśniki. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 18 minut.



A tu ich równie pyszna wersja na blogu "W Krainie Smaku": :)

piątek, 8 czerwca 2012

Wpis wprowadzający do akcji "Cuda z mikrofalówki"

Witajcie!

Wiem, że zdania, co do oddziaływania mikrofalówki na organizm człowieka są podzielone. Jednak w obecnych czasach ciężko przejść obok tego "cuda techniki"  obojętnie. Tyczy się to zwłaszcza ludzi zapracowanych i zabieganych studentów, ale też niekiedy leniuszków albo osób nie posiadających piekarnika :P
Chciałabym, aby wszystkie przepisy (oczywiście oprócz udziału mikrofalówki) miały swoją duszę. O co mi chodzi? Ano o to, żeby nie  trafiały do mnie przepisy z odgrzewanym obiadem itp., ale myślę, że tak nie będzie ;)) 
Jak macie jakieś pytania to proszę, piszcie śmiało, postaram się na bieżąco wszystko ogarniać :) Akcja startuje 11. czerwca i trwa równy miesiąc, więc jest dużo czasu na eksperymentowanie!


Zapraszam wszystkich serdecznie do udziału!



czwartek, 7 czerwca 2012

Konkurs z Makaronem :)

Witajcie!
Z racji tego, że stuknęło na blogu 10.000 wejść (wooow dzięki! ;*) postanowiłam podzielić się z Wami książką "Makaron - My story", którą ostatnio wygrałam (2 sztuki). 
Oba egzemplarze są do rozdania!
Wystarczy napisać w komentarzu za co lubicie makaron :) 
Koniecznie zostawcie adres e-mail!
Na Wasze komentarze czekam do niedzieli (10.06.12r.) do 24:00 ;)
Zapraszam!


Śniadanie mistrzów :))

Składniki:
3 pomidorki koktajlowe na łodyżce
5 małych pieczarek
1 jajko
2 łyżki ricotty 
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 kromki chleba wiejskiego
4 plastry salami
Oregano, bazylia, sól, pieprz
Przepis:
Na patelnię wykładamy papier do pieczenia (najlepiej wyciąć odpowiedni kształt do patelni) i polać go olejem z orzechów włoskich. Patelnię stawiamy na ogniu, układamy na niej obrane pieczarki, salami oraz umyte pomidorki. Smażymy ok. 5-10 minut. 
Kromki chleba przekrawamy na pół, skrapiamy olejem jw. i posypujemy bazylią i oregano. Z racji tego, że nie mam wypasionego opiekacza, użyłam tostownicy - wyszło genialnie. Trzymamy przyprawiony chlebek w tostownicy ok. 2 minut, tak aby stał się chrupiący. W osobnym garnuszku dodajemy kilka kropel oleju jw., wbijamy jajko i szybko mieszamy drewnianą łyżką, ściągamy garnuszek z ognia, dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. Garnuszek znowu dodajemy na ogień i tak jeszcze raz. Jajko z ricottą przyprawiamy wg uznania i kładziemy na chrupiący chlebek.
Inspirację zawdzięczam Gordonowi:
http://www.youtube.com/watch?v=dU_B3QNu_Ks




środa, 6 czerwca 2012

Pizza na cieście francuskim

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 szt. małych pieczarek
0,5 średniej cebuli
4 łyżki kukurydzy
3 łyżki ketchupu pikantnego
10 plasterków salami
Ser mozzarella (1 szt.)
5 szt. pomidorków koktajlowych
Oregano, bazylia
Przepis:
Ciasto rozwijamy, zostawiamy na papierze. Rogi zaginamy do wewnątrz. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy po cieście. Następnie układamy salami, pieczarki, cebulę, kukurydzę oraz starty na dużych oczkach ser mozzarella. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy oregano i bazylią. Ciasto wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 200C na 18 minut.


piątek, 1 czerwca 2012

Serowe bułeczki z mikrofalówki

Niemożliwe? A jednak! Pysznie, mega szybko, mega łatwo!

Na jedną bułkę potrzebujemy:
1 łyżka (spora) mąki sojowej
3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej 3% tłuszczu)
1 jajko
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia (lub 1/3 łyżeczki sody dobrej jakości)
1 łyżka jogurtu 0%
2 łyżeczki czubate błonnika owsianego
2 łyżeczki słonecznika łuskanego
2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego
Przepis:
Składniki suche mieszamy w pojemniku w kształcie miseczki - plastikowy do mikrofalówki, następnie dodajemy jajko i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Pojemnika nie przykrywamy!
Wstawiamy do mikrofalówki na 3-4minuty :) Gotowe!
W sam raz do szkoły, pracy, na wycieczkę! Idealna alternatywa dla zwykłego chleba czy bułek :)




Ogniste nóżki z kurczaka

Składniki:
6 nóżek z kurczaka
3 łyżki ketchupu Pudliszki (pikantny)
500g warzyw na patelnię
Przyprawy: czosnek w proszku, papryka czerwona słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz
Przepis:
Do rękawa wkładamy umyte nóżki i dodajemy ketchup razem z przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy w rękawie i wsadzamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Nóżki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i rozrywamy rękaw - zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku (skórka będzie chrrrupiąca :))
W czasie pieczenia przygotowujemy warzywa smażąc je na patelni z dwoma łyżkami oleju ryżowego i doprawiamy do smaku.
Nóżki idealnie sprawdzą się jako danie główne na grilla - wystarczy umieścić je w przygotowanej marynacie z ketchupu i przypraw i trzymać minimum przez dwie godziny i wrzucać na ruszt!