środa, 30 maja 2012

Makaron razowy z truskawkami

Składniki:
2 garście makaronu razowego świderki
250g truskawek
1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty
2 łyżeczki błonnika owsianego
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
Przepis:
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy i przekładamy do miseczki. W międzyczasie kroimy w kostkę truskawki i posypujemy cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Do osobnego garnuszka wrzucamy truskawki razem z wytworzonym sokiem i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy jogurt oraz błonnik i dokładnie mieszamy. Nakładamy nasz sos truskawkowy na makaron i wcinamy aż się uszy trzęsą! :)))



Truskawki 2012

wtorek, 29 maja 2012

Wędzony kozi ser z sosem żurawinowym

Potrzebujemy 5-7 plasterków sera koziego wędzonego
Sos:
1/2 szklanki wody
Garść żurawiny
1 łyżeczkę cukru waniliowego domowej roboty (opcjonalnie)
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy aż do wrzenia, następnie wrzucamy żurawinę i często mieszamy. Z racji tego, że jestem człowiekiem niecierpliwym po gotowaniu przez 5 minut ściągnęłam garnuszek z ognia i blenderem zmiksowałam żurawinę. Garnuszek postawiłam znowu na ogniu i jeszcze przez 2 minuty podgrzewałam.



poniedziałek, 28 maja 2012

Sałatka z kurczakiem i ananasem

Składniki:
4 szt. skrzydełek wędzonych
1 puszka kukurydzy
2 woreczki ryżu pełnoziarnistego
4 łyżeczki majonezu lekkiego
6 plastrów ananasa z puszki
2 plasterki sera żółtego
Sól, pieprz
Przepis:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Po ugotowaniu ryżu wysypujemy go do miski i czekamy aż wystygnie. Następnie dorzucamy do niego mięso z kurczaka, kukurydzę, pokrojonego drobno ananasa,  starty żółty ser i majonez - dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Sałatkę najlepiej zostawić do "przegryzienia" na minimum godzinę, ale można również jeść od razu po jej przygotowaniu.
Smacznego!




Przekąski na SESJĘ

niedziela, 27 maja 2012

Frittata z kurczakiem i wędzonym kozim serem

Składniki:
4 jajka
1 cebula
6szt. pieczarek
1 pierś z kurczaka (z wczorajszego obiadu)
5 plasterków (ok. 0,5 cm grubości) wędzonego sera koziego (z KarPACZa) ;)
1 pomidor
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
Sól, pieprz
Przepis:
Cebulę wraz z pieczarkami kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej - smażymy do zarumienienia. Kurczaka oraz ser również kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek z cebulą. Doprawiamy i trzymamy na patelni ok. 5 minut ciągle mieszając. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i po chwili dodajemy je na patelnię. Wszystko mieszamy i na wierzch układamy plastry pomidora. Patelnie przykrywamy pokrywką i trzymamy na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną.
Smacznego!


środa, 23 maja 2012

Napój miętowo-miodowy

Ależ gorąco znowu! Dzisiaj postanowiłam się uraczyć napojem miętowo-miodowym, który doskonale gasi pragnienie i zadowala kubki smakowe ;)


Potrzebujemy:
2 l wody
3 łyżki mięty suszonej (lub 4 herbaty miętowe)
10dag miodu
1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego
5 goździków
Do wrzącej wody wsypać miętę, nakryć i pozostawić na małym ogniu i zaparzać ok. 10 minut. Nie wolno dopuścić do wrzenia wody! Następnie odcedzamy nasz miętowy wywar, dodajemy miód, kwasek i goździki, dobrze wszystko mieszamy i następnie ostudzamy. Podawać najlepiej z plastrem cytrynki i kostkami lodu :)

wtorek, 22 maja 2012

Bliny ziemniaczane

No to czas na obiad :)
Wpadłam na pomysł rosyjskich blinów, ale niestety brak mąki gryczanej ostudził mój zapał i zmusił szare komórki do wypróbowania czegoś innego... Więc stwierdziłam, że chcę bliny, ale ziemniaczane :D Nie wiem czy taka nazwa jest poprawna, ale nie są to placki ziemniaczane... ale chyba też nie do końca bliny... 
Potrzebujemy:
4 duże ziemniaki
1 cebulę
2 jajka
3-4 łyżki oleju ryżowego
Sól, pieprz
Ziemniaki trzemy na małych oczkach, tak samo cebulkę. Całość odciskamy i odlewamy wodę. Solimy, pieprzymy i dodajemy rozbełtane dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i po jednej łyżce nakładamy "ciasto". Smażymy z obu stron  na rumiano. Najlepiej podawać bliny ze śmietaną :) Ale równie dobrze smakują z łososiem lub sosem pieczarkowym.


Przekąski na SESJĘ

Mrożona kawa

Hej!
Upał jak 150! Duszno... Najlepsza na ochłodę jest kawka mrożona na szybko :)
Potrzebujemy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie nescafe sensazione creme)
1 łyżeczkę stewii waniliowej
100ml mleka
150ml wody
5 kostek lodu
Wszystko wrzucamy do shaker'a i mocno potrząsamy ok. 1-2 minuty do wytworzenia pianki ;) Możemy wierzch posypać mieszanką przypraw do kawy i gotowe! Cudownie chłodzi i daje lekkiego kopa ;)

Przekąski na SESJĘ

poniedziałek, 21 maja 2012

Cannelloni :)

Hej hej!
Postanowiłam jakiś czas temu pomęczyć się i zrobić sobie pyszne cannelloni ;)
Potrzebujemy:
1 opakowanie makaronu Cannelloni (ja miałam Lubelli)
1 puszkę pomidorów całych
500g mięsa mielonego z indyka
8 pieczarek
2 cebule
3 łyżki oleju ryżowego
4 plastry sera żółtego
3 kostki rosołowe warzywne
Sól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano  - co kto lubi
Beszamel:
50g masła
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę - smażymy aż do przyrumienienia. Następnie kroimy pieczarki również w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy ok 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy intensywnie i podsmażamy przez następne10 minut, często zaglądając do patelni. W międzyczasie gotujemy wodę i do miseczki wrzucamy 3 kostki rosołowe i zalewami wrzątkiem. Po rozpuszczeniu dodajemy wywar do mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy np. paprykę ostrą, zioła prowansalskie, oregano itd. Całość mieszamy i uzbrajamy się w cierpliwość (woda musi wyparować). Gdy woda wyparowała, a farsz jest dość zbity ściągamy patelnię z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
A teraz beszamel ;) W garnuszku rozgrzewamy masło na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy mąkę energicznie mieszając - nie mogą powstać grudki. Kiedy już dodamy mąkę wlewamy powoli dwie szklanki mleka - ciągle mieszamy. Kiedy nasz beszamel zgęstnieje dodajemy sól, pieprz i odrobinę gałki. Ścigamy z ognia.
Kiedy farsz już ostygł możemy nadziewać makaron - jak dla mnie była to praca żmudna i męcząca, ale jak ktoś ma sprawne palce i jakiegoś pomocnika w kuchni to jakoś można sobie w miarę szybko poradzić ;)
Generalnie z podanych składników wyszło tego naprawdę sporo - zużyłam całe opakowanie makaronu :O
Po dokonaniu faszerowania, wyciągamy naczynie żaroodporne, które smarujemy tłuszczem i układamy obok siebie rurki napełnione farszem, a  następnie obficie oblewamy beszamelem (u mnie robiłam to na dwa razy).
Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy pod przykryciem ok 15 minut nasze cannelloni, a po 15 minutach dodajemy dwa plastry żółtego sera (albo cztery małe) i ponownie przykrywamy i zostawiamy na 15 minut.
Wysiłek się opłaca! Makaron jest boski i chętnie wcinałabym go codziennie, gdyby nie cały proces nadziewania :P 



niedziela, 20 maja 2012

Kryzysowe śniadanie - bułka a'la Dukan

Wstajesz rano... a tam pusty chlebak :< Sklepy jeszcze zamknięte, a brzuszek woła "JEŚĆ!"... Dzisiaj właśnie taki scenariusz mnie spotkał... Ale i na to mam sposób ;)
Potrzebujemy na bułeczkę a'la Dukan:
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb pszennych mielonych
1 jajko
1 łyżka jogurtu 0%
1  łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce ceramicznej (lub innym w miarę okrągłym naczynku) i wkładamy do mikrofalówki na 4 minuty. W międzyczasie szykujemy dodatki:
1 jajko
1 pomidor
1/3 średniego ogórka
1 łyżeczka oleju ryżowego
1 plaster szynki drobiowej
Sól, pieprz
Rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego na patelni, wrzucamy jajko i smażymy według upodobań (doprawiamy solą i pieprzem). Pomidora i ogórka kroimy w plastry i również doprawiamy.
O! Bułka już gotowa! :) Chwilę odczekujemy aż ostygnie (czas ten przeznaczyłam na zaparzenie kawki), a następnie kroimy na pół naszą bułkę i wsadzamy do środka jajko i plaster szynki :) Gotowe! Szybko, smacznie i mega pożywnie! :)

Przekąski na SESJĘ

piątek, 18 maja 2012

Świętujemy! Muffiny z konfiturą z malin i czekolady :)))

Witajcie moi kochani!
Z racji tego, że każda okazja jest dobra do świętowania - a ja mam ich ostatnio bardzo dużo dzięki Wam- a mianowicie przebiliśmy 200 osób "lubiących" na FB, ponad 6tysięcy wejść na bloga... Serducho me rośnie! Postanowiłam zatem wykorzystać ten fakt i przygotować coś specjalnie z myślą o Was :*
Dostałam ostatnio od mojej kochanej Mamci (która swoją drogą właśnie wygrzewa się w Ustce beze mnie :<) konfiturę z malin i czekolady, którą skrzętnie ukryłam i trzymałam na właśnie taki wspaniały dzień :)
Potrzebujemy:
125g margaryny
1 jogurt naturalny 0,1%
1 jajko
1/3 szklanki mleka 0,5%
2 szklanki mąki
1 szklankę cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 łyżki wiórek kokosowych
0,5 słoiczka konfitury z malin i czekolady
Margarynę roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miseczki wbijamy jajko dodajemy jogurt, mleko i ostudzoną margarynę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek, sodę i wiórki i również wszystko mieszamy. Następnie łączymy delikatnie wszystkie składniki (mokre i suche) aż powstanie nam ciasto o średnio-gęstej konsystencji.
Do formy silikonowej wkładamy papilotki i do każdej nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i ponownie przykrywamy łyżką ciasta, aż do skończenia wszystkich składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180C i wstawiamy muffiny na ok. 30 minut.
Po wyciągnięciu upieczonych muffinek zostawiamy je do ostygnięcia i następnie posypujemy cukrem pudrem (ale i bez tego dodatku są szalenie słodkie!). Smacznego!




Dzięki, że jesteście :*

czwartek, 17 maja 2012

Ryż z warzywami

Hej!
Jak widać wpadłam w ciąg ryżowy ;) A to dlatego, że aktualnie marnie stoję z czasem, a ryż wujka Bens'a robimy tylko w 10 minut <3
Składniki na danie dla dwóch osób:
1 woreczek ryżu pełnoziarnistego (125g)
1 pierś podwójna z kurczaka
1 cebula
2 łyżki oleju ryżowego
1 opakowanie warzyw na patelnię 
Przyprawy do smaku (u mnie curry, ostra czerwona papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól, pieprz)

Ryż wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (1 łyżeczka) i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z mięskiem, doprawiamy i smażymy aż wszystko się przyrumieni. Następnie wrzucamy ulubioną mieszankę warzyw na patelnię i duśmy pod przykryciem ok. 10 minut. Możemy dolać troszkę wody na patelnię. Gdy ryż już jest gotowy, rozrywamy woreczek i wsypujemy go na patelnię żeby nam się ładnie wszystko wymieszało. Trzymamy wszystko na patelni jeszcze 5 minut i gotowe!





Przekąski na SESJĘ

środa, 16 maja 2012

Ryż z jabłkami i rodzynkami - test

Witajcie!
Po meeega długiej przerwie zawitałam z nowym postem na blogu... "W końcu!" można by rzec, ale niestety nie wróciłam na długo :( z racji zbliżającego się egzaminu wszelkie przyjemności ograniczam do minimum skupiając się na nauce, a nie na moich pasjach :( Ale egzamin już w sobotę i jeżeli dobrze pójdzie to oczywiście będę go "objadać", a jak źle to... też! :D
Dzisiaj postanowiłam zrobić coś na szybko i słodko. Pogoda za oknem nie zachęca do niczego innego jak ciepłego kakaa i hop pod kołderkę z dobrą książką... ale notatki z prawa cywilnego też mają swój urok :D
Sięgnęłam po specjały Babci Zosi - Ryż z jabłkami i rodzinkami (znanej już z moich poprzednich postów wspaniałej firmy SyS). Oczywiście postępowałam według zaleceń Babci na opakowaniu i od siebie dodałam jogurt naturalny o zabarwieniu cynamonowym z dodatkiem stewii waniliowej :) Bez jogurtu chyba ten ryż byłby dla mnie trochę za suchy, ale to pewnie zależy od ilości dodanej wody do gotowania. No i oczywiście oto moje dzieło: 




Zapraszam do polubienia mojego profilu na FB :) KLIK


Przekąski na SESJĘ

poniedziałek, 7 maja 2012

Wyniki rozdania!

Hej!
Nadeszła wiekopomna chwila! :)))




Gratuluję Pani Joannie i proszę o kontakt na maila: emcia.pichci@vp.pl

niedziela, 6 maja 2012

Tarta z rabarbarem z kruszonką owsiano-migdałową!


Owsianka bananowa :)

Witam!!!
Jestem dzisiaj taka szczęśliwa, że hej! Na FB przyciągnęłam do swojej bandy aż 103 duszyczki :))) GENIALNIE! Dziękuję Wam wszystkim :***
A teraz czas na śniadanie, które będzie dawało mi energię na cały dzień :)
Potrzebujemy:
1 szklankę mleka
1 banana
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżkę siemienia lnianego
1 łyżeczkę proszku budyniowego (u mnie toffi)
1 łyżkę rodzynek
1 łyżkę jagód goji
1 łyżkę orzechów włoskich
1 łyżeczkę stewii waniliowej
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy płatki, otręby i siemię. Wszystko mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut. Następnie w szklance z odrobiną wody rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy do całości. Mieszamy. Następnie dorzucamy wszystkie dodatki oprócz banana. Mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Następnie pokrojonego banana wrzucamy do owsianki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Całość możemy udekorować pokrojonym bananem i jagodami goji. Owsianka tego typu jest niezwykle sycąca i daje powera na cały dzień!



Przekąski na SESJĘ